Zorgen om tropische reuzen teek

Zorgen om tropische reuzenteek

Ziekte van Lyme

Zorgen om tropische reuzenteek die kan overwinteren in Duitsland

In Duitsland, vlak bij de Nederlandse grens, zijn de afgelopen dagen zeker zes hyalomma teken gevonden. Die zijn drie keer zo groot als normale teken. Deze teken kunnen mensen volgen en ruiken van tientallen meters afstand. De dieren kunnen gevaarlijke ziektes overbrengen.

De Universiteit van Hohenheim vond een teek op een paard in Nedersaksen. En toen werden er daarna vijf andere aangetroffen op een paardenboerderij in het Duitse Geldern. Dat is zo’n half uur rijden van Venlo. Dat meldt de Duitse regionale omroep WDR.

Trekvogels

Dit is niet de eerste keer dat de teken in Duitsland werden gevonden. Ook in 2017 werden de eerste exemplaren gemeld. Volgens onderzoekers worden de teken, die oorspronkelijk uit Afrika en Azië komen, overgebracht door trekvogels. De beestjes zitten al in veel Zuid-Europese landen.  

Zorgen om tropische reuzen teek

Maar experts maken zich nu zorgen omdat het erop lijkt dat de exemplaren die nu gevonden zijn, de winter in Duitsland hebben overleefd. “Deze exemplaren zijn redelijk vroeg in het seizoen opgedoken. En als je kijkt naar hun grootte en hun ontwikkelings-cyclus terug berekent, waren ze al in Duitsland op het moment dat er nog helemaal geen trekvogels waren”, zegt een deskundige van de Universiteit Hohenheim.

Krim-Congo-koorts

Dat er zorgen om tropische reuzenteek gemaakt wordt is dus niet zo gek. De hyalomma-teek kan gevaarlijke ziektes overbrengen. Zoals bijvoorbeeld het virus dat Krim-Congo-koorts veroorzaakt. Die ziekte verspreidt zich via bloed- en lymfebanen in het lichaam en leidt tot leverschade. Ook in andere weefsels en organen kunnen zwellingen en bloedingen ontstaan. In sommige gevallen is de ziekte dodelijk.

Bron RTL Nieuws

Tineke Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *