Ziekte van Lyme en Koud douchen het is een boost voor je immuunsysteem

Koud douchen is een boost voor je immuunsysteem

Ziekte van Lyme

Koud douchen is een boost voor je immuunsysteem. Omdat ik ook al jaren strijd tegen de ziekte van Lyme werd ik hierop geattendeerd door een vriend die zelf de Wim Hof Methode gevolgd heeft. Hij appte mij dat Wim bezig was met een groepje mensen met de ziekte van Lyme om hun immuunsysteem te versterken. Hij. dacht natuurlijk direct aan mij.
Ik had al eerder van koude training gehoord en zodra er sneeuw ligt stap ik daar met blote voeten in. Alles voor het overwinnen van de ziekte van Lyme.

Over deze Wim Hof Methode, de koude training, is veel onderzoek gedaan bij de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hieruit bleek dat mensen die de Wim Hof Methode hadden geoefend een beter immuunsysteem hadden dan de mensen die geen koude douches of ijsbad namen. Zie hiervoor ook het youtube filmpje onderaan op deze pagina

Uit eerder onderzoek bleek al dat door je lichaam bloot te stellen aan kou, het aantal witte bloedcellen toeneemt. Doordat je lichaam even onder stress staat, neemt de productie witte bloedcellen toe en wordt je immuunsysteem dus sterker.

Koud douchen is een boost voor je immuunsysteem

Het helpt spieren herstellen

Steeds meer topsporters nemen na een training een koude douche of bad om zo het herstel van de spieren te bevorderen. Hierdoor waren ze bij de volgende training tot meer in staat.

Verschillende wetenschappelijke onderzoeken bevestigen dit, al moet er volgens de onderzoekers nog wel meer onderzoek gedaan worden om tot een betrouwbare conclusie te komen. Volgens hen zou het ook een placebo-effect kunnen zijn.

Vergroot mentale kracht en emotionele veerkracht

Op de lange termijn kan het ervoor zorgen dat je beter om leert gaan met stress, angst of boosheid. Dit zijn wel aspecten waar je mee te kampen hebt als je chronische Lyme hebt. Dus een verbetering van je mentale kracht is op zich al een vooruitgang. Door het koude water komt je zenuwstelsel namelijk onder stress te staan. Door op je ademhaling te letten leer je je lichaam omgaan met deze stress situatie. Dit kun je meenemen in het dagelijks leven.

Stimuleert je doorbloeding

Doordat je bloedvaten vernauwen bij kou, wordt het bloed effectiever en krachtiger door je lichaam gepompt. Na afloop van de koude douche worden je bloedvaten weer wijder, zakt de bloeddruk weer, maar blijft de doorbloeding beter.

Goed voor je haar en huid

Door warm water droogt je huid en haar uit. Zeker als je van lange warme douches houdt gaan er heel wat natuurlijke oliën in je huid verloren. Door koud water wordt je huid juist strakker en gladder.

Boost van energie en alertheid

Hierover kan ik nu meepraten uit eigen ervaring. Ik vertelde het al meerdere malen tegen mijn familie dat het mij zoveel goeds doet. En nu schrijf ik het hier, de koude douche geeft je al na 1 minuut een boost van positieve energie. Je hele lichaam word wakker en geactiveerd.

Door de plotselinge kou, ga je dieper ademen. Dit is een natuurlijke reactie van je zenuwstelsel. Hierdoor krijg je meer zuurstof in je lichaam, gaat je hartslag omhoog en wordt je lichaam wakker en wordt direct je alertheid vergroot. Zorg er wel voor dat je de ademhaling onder controle krijgt.

Chronische vermoeidheid en depressie

Als je depressief bent heb je weinig tot geen energie. Je voelt je vaak futloos, bent emotioneel of juist emotieloos en leeg. Wetenschappelijk onderzoek onder mensen met symptomen van depressie toonde aan dat een koude douch deze symptomen effectief kan bestrijden.

Hoe dan? Nou de kou activeert het sympathische zenuwstelsel en zorgt voor een toename van beta-endorfine en noradrenaline in het bloed. Ook wordt er meer noradrenaline in het brein aangemaakt, waardoor de symptomen van depressie verlicht worden.

Koud douchen is een boost voor je immuunsysteem

Maak meer bruin vet aan om af te slanken

We hebben in ons lichaam twee soorten vet. Wit vet en bruin vet. Bruin vet is heel goed voor je. Het zorgt ervoor dat je lichaam zich warm kan houden. Wit vet is voornamelijk opslagruimte voor vetten. Bij een koude douche stimuleer je de aanmaak bruin vet, waardoor wit vet wordt omgezet in energie en warmte. En daardoor zou je dus kunnen afslanken. Natuurlijk moet je geen wonderen verwachten van alleen een koude douche. Als je echt vet wilt verliezen zal je ook je voeding en beweging moeten aanpassen. Dus hiervoor komt er meer bij kijken dan alleen koud douchen.  Maar volgens deze onderzoeken kan het dus wel helpen.

Tineke Walet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *