Zevenblad is een verantwoord en smakelijk (on)kruid

Zevenblad bestrijden of op eten

Recepten

Zevenblad bestrijden of op eten. Zevenblad is een verantwoord en smakelijk (on)kruid. Het zit boordevol vitamine C, vitamine A, Kalium, Calcium, Magnesium en Kiezelzuur(silicium). In een jong stadium ook aan Caroteen. 

Zevenblad is een verantwoord en smakelijk (on)kruid

In veel tuinen staat zevenblad bovenaan de lijst van grootste ergernissen. Misschien verandert dit als je eenmaal weet dat dit kruid een belangrijke missie heeft namelijk de grond zuiveren. Die functie kan zevenblad ook hebben voor je lichaam, als je het verwerkt in een maaltijd.. Zelf vind ik het heerlijk om er pesto van te maken.

Helpt bij

Vroeger werd de plant vaak gebruikt tegen jicht. Zevenblad heeft een vocht afdrijvende werking. Reumatische pijnen en gewrichtspijnen worden verlicht door gebruik van Zevenblad.
Een kompres met Zevenblad op insectenbeten en brandwonden geeft verlichting.
De thee is geneeskrachtig.

Zevenblad is een verantwoord en smakelijk (on)kruid

Gewoon Eten

Je kunt Zevenblad dus gerust plukken en veilig eten. Pluk het jonge blad en vermijd de bladeren met gele vlekken. De bloemen laat je staan.

Zevenblad is een verantwoord en smakelijk (on)kruid

Deze verschijnen rond juni .  Je kunt het rauw, gekookt of gewokt eten. Gedroogd is zevenblad te gebruiken als “peterselie”, daar smaakt het ook naar.
Alle gerechten waar spinazie in voorkomt kun je dat ingrediënt vervangen voor Zevenblad..
Zevenblad smaakt pittiger dan Spinazie. Vooral oven gerechten en hartige taarten worden er een stuk lekkerder van. Maar wat ik eerder al vertelde, een pesto ervan maken is echt zalig.

Verser dan vers kan niet, want je plukt het gewoon uit je tuin (of die van de buren als dat mag. Wel vragen of er geen bestrijdingsmiddel is gebruikt op de plant. Dan kun je natuurlijk de plant niet eten.

Voedsel uit de natuur is gratis

Voedsel uit de natuur is gratis
Maar gratis betekend niet dat je ten koste van de natuur de boel kaal kunt snaaien. Ga respectvol om met planten uit de natuur en pluk her en der, maar laat vooral genoeg staan.
Ook al is Zevenblad een plant de enorm woekert, toch hoef je hem niet uit te roeien. Het heeft mooie decoratieve schermbloemen.
Eet het blad regelmatig en houdt hem zo in bedwang.
In Roemenië is Zevenblad absoluut geen plaag. Het wordt daar gewoonweg te veel gegeten zodat de plant geen kans heeft om te woekeren.

Niet meer bestrijden

Het zou veel beter zijn om onkruid  niet meer te bestrijden met de meest verschrikkelijke middelen. Bedenk gewoon eens waarom het zo snel terug komt en niet vergaat. Zou dat dan niet betekenen dat we er iets mee moeten, Dat het iets goeds voor ons kan betekenen. Dat we het gewoon moeten leren gebruiken.
Onkruid kan vaak gewoon gegeten  worden. Wanneer we met z’n allen wat vaker zouden eten uit de natuur, worden bestrijdingsmiddelen overbodig

Pesto van zevenblad

Vegan versie
Ingrediënten vegan pesto met zevenblad
50 gram zevenblad,
1 teentje knoflook
het sap van 1 citroen (1 tot 2 eetlepels)
4 eetlepels olijfolie
2 eetlepels edelgistvlokken
50 gram ongezouten cashewnoten
peper en zout naar smaak

Doe alle ingrediënten in een keukenmachine.
Dus alles gewoon bij elkaar: de zevenblad, knoflook, citroensap, olijfolie, edelgistvlokken, cashewnoten en peper en zout. Flink hakken en malen en je vegan pesto van zevenblad is alweer klaar.
Eet smakelijk

Ingrediënten notenvrije pesto

50 gram zevenbladblaadjes
1 teentje knoflook
het sap van 1 citroen (1 tot 2 eetlepels)
4 eetlepels olijfolie
50gram fijgeraspte oude kaas,
20 gram gemende saladepitjes zoals pijnboom pitten en  zonnebloempitten
Peper en zout naar smaak

Doe alle ingrediënten weer bij elkaar in een kom of keukenmachine
Maal alles fijn tot een groene pasta.
Kan ook met de staafmixer

Eet smakelijk

Tineke Walet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.