Wortels de beste gezondste keus als snack

Wortels de beste gezondste keus als snack

Eten & Drinken

Wortels de beste gezondste keus als snack. Bij mij ligt er standaard een zak wortels in mijn koelkast, bij jou ook? Ze zijn namelijk de ideale gezonde, geoorloofde snack op ieder moment van de dag. Misschien overtuigt deze lijst jou ook om ze vaker op jouw boodschappenlijstje te zetten. 

Wortels zijn echt! goed voor je ogen

Omdat ze veel bètacaroteen bevatten.  Slechts een halve wortel bevat al de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A. Bètacaroteen is niet alleen goed voor een stralende huid, maar maken ook je ogen sterker. Het stofje wordt namelijk omgezet in vitamine A, en laat dat nou net de vitaminesoort zijn die de gezondheid van je ogen ondersteunt.

Wortels de beste gezondste keus als snack

Goed voor je huid

Wortels zitten vol met het stofje bètacaroteen, een stofje dat de huid beschermt tegen UV-schade. Dat betekent: minder uitdroging en minder snel rimpels. Voor het beste resultaat eet je twee wortels per dag, of drink je twee glazen wortelsap.

Vitaminebommetjes

Dat er veel vitamine A in wortels zit weet je waarschijnlijk al, maar dat is niet de enige vitaminesoort. Zo zitten ze ook vol vitamine B1, B2, B3, B6, C, D, E en K. En daarnaast zijn wortels ook nog rijk aan de mineralen kalium, fosfor, molybdeen, koper en magnesium

Goed vullend

Hoe meer tijd en moeite iets kost om te eten, hoe langer je je er verzadigd door voelt. Nu zijn wortels van zichzelf al een flinke hap, omdat ze zo stevig zijn, maar je kunt het jezelf nog lastiger maken met geraspte wortels. Zo ben je ook langer bezig met de voorbereiding.

Verlagen het risico op hart- en vaatziekten

Ze bevatten namelijk veel bètacaroteen. En dat is écht een wonderstofje (pro-vitamine A) dat wordt in het lichaam omgezet in vitamine A. Het verkleint namelijk ook het risico op hart- en vaatziekten, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Wageningen.

Makkelijk mee te nemen

Door het kleine formaat passen wortels makkelijk in iedere tas. Ga nou niet voor de kleine snackversie in die plastic bakjes. Dan ben je niet echt duurzaam bezig. Koop gewoon de grote zak en haal er daar een paar uit. Je kunt ze zelf makkelijk ook even klein snijden.

Helpen met afvallen

Een blik op de voedingswaarden van de oranje peentjes is genoeg. Wortels zijn absoluut een gezonde snack waar je niet van aankomt. Per 100 gram wortelen krijg je 33 kcal, 0,3 gram vet en 5,5 gram koolhydraten binnen..

Lang houdbaar

De meeste soorten kun je een maand buiten de koelkast bewaren, en een week binnen de koelkast (de kou droogt ze sneller uit). Mocht je toch te laat zijn, dan kun je er altijd nog wortelsoep of -sap van maken.

Wortels zijn duurzaam

Je kunt wortels met een gerust hart het hele jaar door eten, want de klimaatbelasting is het hele jaar door minimaal. Alleen in april gaat deze iets omhoog (maar is hij nog steeds laag vergeleken met andere voedingsmiddelen).

Wortels de beste gezondste keus als snack

Zalig met een gezonde dip

Eigenlijk kun je er ook nooit uitgekeken op raken, want dan verander je gewoon het dipje. Je kunt ze dippen in bijvoorbeeld heksenkaas, humus, pesto, tzatziki, yoghurtdip. Maar eigenlijk smaken wortels overal goed bij.

Bron: Het Voedingscentrum

Tineke Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *