Wil je zelf graag appelstroop maken hier is het recept

Wil je zelf graag appelstroop maken hier is het recept

Recepten

Wil je zelf graag appelstroop maken hier is het recept. Zo langzamerhand heb ik alle appels geplukt uit mijn tuintje. Natuurlijk heb ik er een aantal laten hangen voor de vogels. De boompjes hebben weer flink hun best gedaan en enorm veel appeltjes gegeven. We eten er al weken lang van.

Zelf geplukte appels uit je eigen tuintje smaken echt het allerlekkerst. En wat nog leuker is, je kunt er van alles van maken. De hele kleine appeltjes die vanaf nu ook niet meer groter zullen groeien zijn uitermate goed geschikt om er appelstroop van te maken. Ja! appelstroop. Heerlijke gezonde verse zelfgemaakte appelstroop. Ik ben er dol op. Heerlijk als tussendoortje op een rijstwafel, heel lekker op pannenkoeken of bij een stukje kaas maar ook op een bruine boterham met roomboter.

Wat heb je nodig:

 • 1 kg Appels,  
 • en 200 ml water. Dat zijn ongeveer 2 kopjes Dat is alles. Leuk hè!
  Je kunt verschillende soorten appels gebruiken, zoete en zure zijn allebei geschikt. Je krijgt de lekkerste smaak met een mengsel van deze twee. Ik gebruikte voor deze appelstroop mijn eigen twee soorten en dat is een zoete en een wat zuurdere appel.

Hoe maak je het:

 • Snijd de kilo appels in kleine stukjes.
 • Je hoeft ze niet te schillen en ook niet te ontdoen van klokhuis of pitjes.( de pulp gaat weg strakjes)
 • Doe ze in een pan met 100 ml water, ongeveer een kopje vol.
 • Breng het aan de kook
 • Laat ze minimaal een half uur zachtjes koken, tot de appels stuk en tot moes zijn.
 • Stort de moes in een zeef die op een andere pan ligt.
 • Laat de appelmoes in de zeef  minstens 1 uur uitlekken en pers tussendoor de massa extra uit door erop te duwen met bijvoorbeeld een schaaltje
 • Heb je een sapcentrifuge dan kan het een stuk sneller. Pers van de appels het sap en kook het daarna tot (bijna) stroop. Of koop een fles pure appelsap en laat dit sap inkoken tot stroop.

Sap

Na een tijd ligt er een flink laagje appelsap in de pan.
Dat opgevangen appelsap ga je net zo lang zachtjes koken totdat er een stroop ontstaat.
Blijf tussendoor af en toe roeren.
De dikte is goed als de stroop als honing aan een lepel blijft hangen.
Laat de stroop in kleine potjes afkoelen.
Tijdens het afkoelen wordt de stroop nog wat dikker.

Variatie:

Tijdens het inkoken van de appels kun je een kaneelstokje toevoegen.
Kardemom poeder is ook erg lekker.
Een cm of 2 geraspte gember geeft een wat kruidiger smaak
Vanille of een opengesneden vanillestokje is ook altijd goed

Ook kun je een deel van de appels vervangen door peren, verse abrikozen, perziken enz. Er zijn variaties genoeg te bedenken. En ze zijn allemaal lekker.

Zoeter

Vaak is zelfgemaakte appelstroop wat zuurder dan de appelstroop die je in de winkel koopt. Dat komt doordat deze vaak gemaakt wordt met extra suiker of met een deel suikerbietensap.
Om jouw eigen gemaakte appelstroop gezond te houden en dus zonder suiker kun je er een aantal dadels aan toevoegen tijdens het koken. Dadels zijn natuurlijke zoetstoffen.

Wil je zelf graag appelstroop maken hier is het recept

IJzer

Het hoge ijzergehalte (20 mg per 100gr) in appelstroop gemaakt volgens het moderne productieproces wordt veroorzaakt door de toevoeging van ingedikt suikerbietensap dat rijk is aan ijzer en de appelstroop zoeter maakt. Rinse appelstroop wordt gemaakt van appels en suikerbieten, vaak in een verhouding die rond 30-70 ligt. Door het sap van de suikerbieten te koken en in te dikken, krijgt men een zoete, lichtbittere stroop die gemengd met de appelstroop zorgt voor een typische friszure smaak. In dit ongeraffineerde suikerbietensap zitten nog alle mineralen die ook in de suikerbiet zitten, dus ook ijzer.

Tineke Walet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *