Westerse wereld gaat nu ook de vele voordelen van zeewieren in zien

Westerse wereld gaat nu ook de vele voordelen van zeewieren in zien

Gezondheid

Westerse wereld gaat nu ook de vele voordelen van zeewieren in zien

Zeewieren, zeegroenten spelen een belangrijke rol in de ecologie van onze planeet, maar het zijn ook enorm gezonde voedingsmiddelen.
In China worden ze al gebruikt sinds 2700 voor Christus.
.
Wij beginnen echter in de westerse wereld ook de voordelen van deze zeegroenten in te zien en er is een duidelijke opmars bezig.

Westerse wereld gaat nu ook de vele voordelen van zeewieren in zien

Bron van voedingsstoffen

Wieren zijn een bron van voedingsstoffen die de rijkdom van het watermilieu uitmaken.
Deze “groenten van de zee” hebben een hoge voedingswaarde.
Zeealgen zijn enorm rijk aan mineralen en sporenelementen.

De zogenaamde macrovoedingsstoffen als Natruim, kalium, kalk (Calcium), zwavel, magnesium, zwavel en fosfor.
De sporenelementen als iridium, ijzer, zink, koper, selenium, molybdeen, mangaan, borax, nikkel en kobalt.
Omdat het zo rijk is aan een groot aantal sterk van elkaar verschillende stoffen als vitaminen, essentiële aminozuren en ook de omega 3 vetzuren, geldt het dan ook als gebalanceerd voeding.
De combinatie of verband tussen verschillende vitaminen en de mineralen is wel bekend. Daarnaast zijn zeealgen rijk aan veel stoffen als anti oxidanten, en natuurlijke antibiotica, die in veel van onze landplanten ontbreken.

Westerse wereld gaat nu ook de vele voordelen van zeewieren in zien

Gebruik van zeewier als medicijn

Zo kunnen zeealgen het opnemen van verschillende zeer giftige zware metalen als cadmium en ander toxines verhinderen.
Er is geen enkel ander voedsel bekend dat deze eigenschappen in die mate bezit.

De oorsprong van het gebruik van zeewier als medicijn ligt eveneens al ver terug in het verleden.
Vooral ziekten die te maken hadden met het zenuwstelsel, migraine, depressie, lethargie, de circulatie, bloeddruk, artritis, ziekte aan gewrichten en tegen overgewicht.
Veel van de ziekten die te maken hebben met onze levensstijl waren toen echter nauwelijks bekend.
Hart – en vaatziekten, kanker, allergie etc.
Vreemd is dat niet omdat zeewater in veel opzichten lijkt op ons bloed qua samenstelling en mineraalconcentratie.
Zeewier of algen bevatten nu eenmaal meer mineralen, vitamines en aminozuren dan ‘gewone groenten’.

Westerse wereld gaat nu ook de vele voordelen van zeewieren in zien

Ze zijn tevens een bron van de belangrijke omega 3 en 6 vetzuren.
Totale vetgehalte is echter laag, tussen 1-3 %.
Typerend voor wieren is dat ze geen wortel, stengel of bladeren hebben.
Ze worden ingedeeld in – blauwwieren (cyanophyta); roodwieren (rhodophyta), bruinwieren (pheophyta) en groenwieren (chlorophyta).

Tineke Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *