Wefood een No Waste Supermarkt in Kopenhagen

Wefood een No Waste Supermarkt in Kopenhagen

Bewustwording

Wefood een No Waste Supermarkt in Kopenhagen. In Denemarken is het namelijk geoorloofd om voedsel te verkopen dat net aan of over de datum is. Mits de informatie op een juiste manier op de verpakking staat en er geen risico’s voor de gezondheid zijn.

Wefood een No Waste Supermarkt in Kopenhagen

Groot succes

Van die regels maakt de supermarkt WeFood al ruim twee jaar gebruik. Ze verkopen alleen voedsel dat tegen/over de datum of beschadigd is en anders zou worden weggegooid. De winkel is een groot succes en wordt bezocht door alle inwoners van Kopenhagen.

Betrokkenheid

De supermarkt richt zich niet specifiek op mensen met een kleine portemonnee, maar op alle betrokken burgers. Hier koop je alle producten voor de helft van de prijs. Welke producten er in de supermarkt liggen op een dag is onvoorspelbaar, dus je moet creatief leren koken. De aanvoer van voedsel komt namelijk van donaties van supermarkten en groothandels. Alle overgebleven producten en voedsel die tegen de datum aan zitten worden geschonken aan de WeFood supermarkt. De medewerkers zijn vrijwilligers en de opbrengst van de winkel gaat naar een goed doel.

Strijd tegen Voedselverspilling

In Nederland zijn er de afgelopen jaren ook steeds meer initiatieven ontstaan in de strijd tegen voedselverspilling.. Zo kun je de app Too Good To Go gebruiken. Too Good To Go biedt een ‘magic box’ aan met overtollig eten, dat door restaurants en winkels aan het eind van de dag weggegooid zou moeten worden. Bij Instock eet je heerlijke gerechten van gered voedsel en verschillende merken, zoals Kromkommer of The Ketchup Project verwerken voedsel dat anders weggegooid zou worden. Afgelopen week werd bekend dat de LIDL hier in Nederland is begonnen met een proefperiode van “Verspil mij niet” in 20 filialen rondom Hilversum. Dat is helemaal Top! en ik hoop dat zeer snel alle Lidl filialen hieraan mee gaan doen.

Tineke Walet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *