Wat is nu precies het verschil tussen zwarte en groene thee

Wat is nu precies het verschil tussen zwarte en groene thee

Eten & Drinken

Wat is nu precies het verschil tussen zwarte en groene thee

Wat is nu precies het verschil tussen zwarte en groene thee
Camelia Sinensis

Thee is een drank die getrokken wordt van bladeren van de theeplant, de Camelia Sinensis. In de winkel zijn vele theesoorten te koop.

Ze kunnen worden ingedeeld naar: • Het land of de streek van herkomst.
 • De grootte van het blad dat is gebruikt. Er zijn drie groottes: bladthee, gebroken thee en fijn gebroken thee. Kleine blaadjes trekken sneller dan grote.
 • De manier waarop de thee is geteeld. Bijvoorbeeld: biologische thee. De wijze van produceren. Er zijn drie manieren: zwart, oolong of groen. Bij zwarte thee wordt het geplukte theeblad achtereenvolgens verflenst, gerold en in een speciale fermentatiekamer gezet. De fermentatie wordt gestopt door het blad te drogen. Zie later voor meer uitleg. Bij groene thee is het productieproces deels vergelijkbaar met dat van zwarte thee. Maar groene thee wordt niet gefermenteerd. Na het zetten ontstaat een bleek groene, wat bitter smakende drank die steeds meer geliefd wordt. Oolong thee is eigenlijk een half groene thee. De fermentatie is tot de helft bekort.
 • De categorieën:
 • – Aromathee
 • – Melanges
 • – Pure soorten.
Wat is nu precies het verschil tussen zwarte en groene thee

De kruidenmelanges die in de winkel te koop zijn worden vaak kruidenthee genoemd. Ook al wordt het net als thee gezet en gedronken, eigenlijk mag het geen thee heten. Alleen de blaadjes van de theeplant (Camellia Sinensis) mogen thee heten.

Groene thee

Wat is nu precies het verschil tussen zwarte en groene thee

Is in feite traditionele Chinese en Japanse thee. De blaadjes van de theeplant (Camellia Sinensis) worden vlak na het plukken verhit, om bepaalde enzymen onwerkzaam te maken en worden daarna gerold en bij hoge temperatuur gedroogd. Hierdoor blijven de oorspronkelijke kleur en veel van de natuurlijke bestanddelen behouden en de enzymen die de thee fermenteren worden gedood door die verhitting vlak na het plukken. Doordat het fermentatieproces bij de bewerking van groene thee achterwege wordt gelaten, blijven belangrijke stoffen als antioxidanten, mineralen en vitamine C behouden. Antioxidanten beschermen het lichaam tegen vrije radicalen en hebben zo een gunstige werking op o.a. ouderdomsverschijnselen. Het gehalte aan flavonoïden ligt hoger, waardoor het een gunstige invloed heeft op het voorkomen van kanker en hart- en vaatziekten. Het kan mogelijk de ziekte van Parkinson voorkomen of zorgen voor vertraging van het ziektebeeld. Groene thee bevat veel polyfenolen die het immuunsysteem stimuleren meer afweercellen te produceren. Daarmee kunnen vrije radicalen worden bestreden die bij Parkinson de oorzaak zijn van celschade in de hersenen.

Wat is nu precies het verschil tussen zwarte en groene thee

Zwarte thee

Bij zwarte thee past men geen hittebehandeling toe na het plukken, waardoor de enzymen in tact blijven. Deze enzymen zetten bepaalde stoffen om en het van nature groene blad verkleurt naar zwart. Dit proces heet fermenteren.

Zwarte thee bevat cafeïne. Dat kan voor onrust zorgen en problemen met de nachtrust. Een kopje thee kan zo’n 10 – 100 mg cafeïne bevatten. Bijwerkingen van teveel cafeïne gebruik zijn o.a. prikkelbaarheid, onrustig zijn, opgejaagd gevoel hebben en soms zelfs mogelijk het gevoel van hartkloppingen. Groene thee bevat overigens ook theïne: zie later.

Zwarte thee onttrekt vocht aan het lichaam en een kopje zwarte thee kan daarom niet meegerekend worden bij de benodigde hoeveelheid vocht die u moet drinken op een dag. Neem voor elke kop zwarte thee ook een glas water.

Zwarte thee is ook niet geschikt om medicijnen in te nemen.

Zwarte thee belemmert de opname van ijzer in het bloed. Dit is vooral belangrijk als iemand last heeft van een ijzertekort en / of ijzerpreparaten neemt. Groene thee doet dit niet.

Wat is nu precies het verschil tussen zwarte en groene thee

Oolong thee

Deze theesoort zit tussen groene en zwarte in. Het verschil zit in de kortere fermentatietijd. daardoor zijn dit groenbruine bladeren.

Het bewerken van thee

Wat is nu precies het verschil tussen zwarte en groene thee

.
Het geplukte theeblad is nog niet geschikt om thee van te zetten. Daar gaat eerst een proces aan vooraf.

 • Het verflensen (slap maken): De thee wordt na het oogsten uitgespreid op roosters en door de warmte (25-30 ºC) verflenst het blad vanzelf. Circa 40-50% van het vocht verdwijnt, het blad wordt zacht en soepel en kan nu gemakkelijk worden gerold.
 • Het rollen: De blaadjes worden ongeveer een half uur tussen 2 horizontale schurende vlakken gerold. De theebladeren breken, zodat het bladsap vrijkomt. Dit zet het begin van het fermentatieproces in gang.
 • Het fermenteren. De gerolde blaadjes worden in bakken gedaan en enkele uren in een speciale fermentatiekamer (temperatuur 25 ºC) gezet. Er wordt lucht doorheen geblazen met een vochtigheidsgraad van 95%. De kleur van het blad verandert in roodbruin en het speciale thee-aroma ontwikkelt zich. De tijdsduur van fermentatie bepaald vrij sterk het karakter van de uiteindelijke thee. De fermentatie wordt gestopt door het blad te drogen.
 • Het drogen. De vochtige theebladeren worden gedroogd bij een temperatuur van ongeveer 95 ºC. Het vochtgehalte wordt teruggebracht tot 4-6%. De thee is nu donker van kleur. Van 100 kg vers geplukte theeblaadjes blijft zo niet meer dan 20 kg zwarte thee over.
 • Het sorteren. De thee wordt nu met behulp van schudzeven op grootte gesorteerd.
Het bewerken van thee

Tineke Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *