Wat is Kefir en waarom is het zo gezond

Wat is Kefir en waarom is het zo gezond

Eten & Drinken

Wat is Kefir en waarom is het zo gezond. Kefir is een licht koolzuurhoudende, gefermenteerde melkdrank die wordt gemaakt met verschillende melkzuurbacteriën. Naast de melkkefir is er ook waterkefir.

Door kefirkorrels te laten fermenteren met melk, kun je een drank maken die lijkt op karnemelk. Kefir heeft alleen veel meer voordelen dan karnemelk. Zo bevat kefir meer soorten micro-organismen, waardoor het een krachtiger bron van probiotica is. Van bepaalde probiotica in kefir wordt gedacht dat ze bescherming bieden tegen infecties

Kefir bestaat uit bacteriën en gisten. Dit wordt een symbiose genoemd.  Daarnaast zitten er een aantal vitaminen, mineralen en goede voedingstoffen in. In de melkkefir komt ook eiwit voor. Kefir leeft van suiker(s) en zet dit om in zuur, gas en alcohol. Door water of melk toe te voegen start een fermentatieproces. Hier ontstaat de kefirdrank uit.

Zowel als drank of korrels verkrijgbaar

Kefir is zowel als drank en als korrels verkrijgbaar. In de supermarkt kun je alleen melkkefir als drank kopen. In natuurwinkels en bijvoorbeeld Ecoplaza zijn zowel melkkefir, waterkefir en de korrels verkrijgbaar. Met de korrels kan je zelf melk- of waterkefir maken. De melkkorrels zijn iets duurder dan de waterkorrels. Allebei deze soorten bevatten bacteriën en gist die zorgen voor een goede omzetting binnen het fermentatieproces.

Yoghurtplantje of Kefirplantje

Kefirkorrels worden ook wel yoghurt- of kefirplantjes worden genoemd? De korrels groeien namelijk uit tot een soort roosjes tijdens het fermentatieproces. En dan lijken ze een beetje op kleine bloemkoolroosjes. Deze roosjes/kefirkorrels kunnen worden hergebruikt door ze terug in de koelkast te zetten, te drogen of zelfs in te vriezen. Doordat het een levend product is het natuurlijk belangrijk om hier zorgvuldig mee om te gaan. De kefirkorrels bestaan uit gisten en bacteriën die aan elkaar gegroeid zijn en een soort plantje vormen: een ‘kefirplantje’ of ‘yoghurtplantje’. Er zijn dus twee soorten kefirkorrels: melkkefirkorrels en waterkefirkorrels. Deze soorten zijn verschillend, maar hebben wel een soortgelijke werking.

Twee soorten

 • Melkkefirkorrels zijn wit, romig en zien eruit als kleine sponsachtige bloemkolen. Deze korrels bestaan uit samenlevende gisten en bacteriën. Melk kefirkorrels hebben melk nodig om zich te ontwikkelen. Als je melk bij deze korrels voegt, dan zullen de korrels dit opnemen en aanzwellen.
 • Waterkefirkorrels daarentegen zien eruit als een soort kleine kristallen, ze hebben wel wat weg van grof zeezout. Ze zijn doorschijnend en hebben geen melk nodig om zich te ontwikkelen. Daarom worden deze korrels gebruikt met water.
Wat is Kefir en waarom is het zo gezond

Waarom is Kefir zo Gezond

 • De kefiran, dat is de heldere of lichtgele polysaccharidegel die wordt afgescheiden door melkkefir of waterkefir, heeft antibacteriële eigenschappen.
 • Kefir werkt herstellend voor je darmflora en kan deze, na bijvoorbeeld een antibioticakuur, weer in balans brengen.
 • Daarnaast beschermen de goede bacteriën je lichaam tegen virussen en schimmels.
 • Wetenschappers hebben ontdekt dat kefirextract het aantal menselijke borstkankercellen met 56% terugdrong, vergeleken met 14% bij yoghurtextract.
 • De probiotische kracht van kefir kan helpen bij diarree en andere spijsverteringsklachten. Met name mensen met het prikkelbare darmsyndroom kunnen baat hebben bij het dagelijks drinken van kefir.
 • Kefir bevat veel vitaminen: B1, B2, B6, B8, B12, C, D, K en mineralen: calcium, ijzer. Door kefir te drinken voorzie je je lichaam dus van veel goede voedingsstoffen.
 • Kefir bevat weinig lactose en wordt vaak door mensen met een lactose-intolerantie goed verdragen.
 • Kefir kan mogelijk ook ontstekingen verminderen, waardoor astmatische, bronchitis, klachten verminderd kunnen worden.
 • Volgens een onderzoek door de Society of Chemical Industry bevat kefir bacteriën die kunnen helpen om allergische reacties te verminderen. Volgens de onderzoekers is het wel nodig om hier meer onderzoek naar te doen.

Duizenden jaren geleden

Volgens verhalen is melkkefir duizenden jaren geleden ontstaan is in de Kaukasus, in het oosten van Europa. Daar leefden een volk de Osseten aan de voet van de Elbrus, vlakbij de grens met Georgië, in de Kaukasus. De Osseten stonden in die tijd bekend om hun vitaliteit, ouderdom en gezondheid. Het verhaal vertelt dat sommigen onder hen bijbelse leeftijden bereikten. De Osseten bewaarden eeuwenlang het geheim van hun vitaliteit, ouderdom en gezondheid. Pas in het begin van de 19e eeuw is het bekend geworden bij het grote publiek. Sindsdien is Kefir de “drank van de honderdjarigen” geworden en synoniem voor een dagelijkse bron van vitaliteit over heel de wereld.

Per ongeluk ontstaan

Melkkefir is “per ongeluk” ontstaan. Herders deden de kefirkorrels samen met melk in zakken van dierenhuid. De ze zakken werden opgehangen in de zon waardoor dit ging fermenteren. Door dit dagelijks te drinken kwam men erachter hoe gezond het was voor het lichaam en daardoor werd het later werd opzettelijk gedaan. Er werd steeds wat verse melk toegevoegd om het proces niet te stoppen. De kefirkorrels werden generatie op generatie doorgegeven. In die tijd hadden ze dus al door dat kefir goed is voor de gezondheid. Pas veel later werd dit bevestigd toen de Russen hier medische studies naar gingen doen.

Wat is Kefir en waarom is het zo gezond

Dagelijks Drinken

Ik drink het sinds een tijd elke ochtend en heb er naar mijn idee veel baat bij. Mijn immuunsysteem, wat het altijd zwaar te verduren heeft door de ziekte van Lyme lijkt sterker te zijn geworden. Misschien heb ik je wel geïnspireerd met dit artikel. Wil jij ook dagelijks een glas Kefir gaan gaan drinken, houd er dan rekening mee dat je lichaam moet wennen kefir. Ben je lactose intolerant ga dan voor waterkefir. Vermijd je liever suiker, kies dan voor melkkefir.

Tineke Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *