Digital Nomad zijn, voor onbepaalde tijd rondreizen en tevens werken.

Voor onbepaalde tijd rondreizen en tevens werken.

Anders Wonen Anders Leven

Digital Nomad zijn, voor onbepaalde tijd rondreizen en tevens werken.Digital Nomad zijn, voor onbepaalde tijd rondreizen en tevens werken. Misschien heb je nog nooit van de term Digital Nomad gehoord of misschien wel maar heb je geen idee wat het precies inhoud.

Wat is dan precies een digital nomad. En is het alleen iets voor single twintigers of is het ook mogelijk voor gezinnen met jonge kinderen of 50 plussers.

Mensen, gezinnen die voor onbepaalde tijd reizen

Digital Nomad zijn, voor onbepaalde tijd rondreizen en tevens werken.

Het zijn dus mensen/gezinnen die voor onbepaalde tijd door Europa en/of de wereld reizen en werken. Sommigen starten deze reis in een caravan en sommigen reizen rond in een camper, wat ze dan hun eigen huisje op wielen noemen. Er zijn er ook bij die alleen maar backpacken en met hun hele hebben en houwen zoals laptop, kleding etc. van bestemming naar bestemming reizen.

 

De betekenis van digital nomad

Voor onbepaalde tijd rondreizen en tevens werken.

Een digital nomad is iemand die volledig digitaal, online dus werkt en daarbij nomadisch en plaats onafhankelijk leeft. Dit is dus een eenvoudig antwoord op de vraag wat een digital nomad is, want eigenlijk is er niet een eenvoudige definitie. Er is dus wel iets meer uitleg bij nodig.

Want er bestaan namelijk diverse soorten en varianten. Omdat geen enkele digitale nomade op dezelfde manier leeft. Natuurlijk zijn er veel overeenkomsten tussen al deze variaties.
Het grootste deel van de huidige digital nomads:

 • heeft alleen een laptop en internetverbinding nodig om te werken;
 • werkt als freelancer of heeft een eigen onderneming
 • reist een groot deel van het jaar, maar verblijft soms ook een tijd op dezelfde (exotische) plek.

Wat is een digital nomad niet!

Voor onbepaalde tijd rondreizen en tevens werken.

Misschien krijg je nu spontaan een beeld op je netvlies van iemand die in een hangmat op een tropisch eiland met hun laptop in de zon ligt.

Maar dát is dus echt een misverstand. Een digital nomad werkt gewoon, weliswaar op zijn/haar eigen tijd en doet dat vaak in ruimtes waar een wifi verbinding is.

Nog zo’n misverstand is dat men denkt dat Digital nomad zijn is een beroep is, maar nee het is een levensstijl.

Misverstand nummer drie is dat men denkt dat een digital nomad altijd op vakantie is of vakantie heeft. Digital nomads hebben geen vakantie, en ze zijn ook niet op wereldreis. Als digital nomad moet je namelijk wel werken om je geld te verdienen.

Redenen om digital nomad te zijn/worden

Voor onbepaalde tijd rondreizen en tevens werken.

De belangrijkste redenen zijn vaak

 • meer balans in het leven creëren, meer balans tussen vrije tijd en werken
 • Tijd voor elkaar maken, voor het gezin, 24/7 quality time met je kinderen.
 • Meer echt samen zijn, samen avonturen beleven, meer samen doen, samen tijd doorbrengen
 • De wereld zien, ontdekken, je bent aan het reizen, nonstop reizen zelfs, je komt op nieuwe plekken, verblijft op de mooiste plekjes in de natuur, bezoekt dorpjes en relaxt op het strand.


Wat doet een digital nomad eigenlijk
?

Voorbeeld 1- Bloggen
Alhoewel dat best hard werken is want met het simpel schrijven/typen van jouw verhaal (of iets totaal anders, tips ofzo) ben je er nog niet. Bloggen is meer dan alleen stukjes schrijven; denk aan social media, SEO, advertenties, freebies maken, netwerken, andere bloggers volgen, opzetten van een emaillijst, affiliates… enz enz…Nou ja, hier komt dus behoorlijk wat bij kijken.

Voorbeeld 2- Online ondernemen
Geld verdienen met je blog, maar dan met bijvoorbeeld online producten en affiliate marketing. Je bent dan online ondernemer en je gebruikt je blog om als middel om geld te verdienen. Je blog is dan dus niet het doel. Via je blog promoot of verkoop je online producten of je doet aan  affiliate marketing. Je bent dan online ondernemer en je gebruikt je blog om als middel om geld te verdienen.

Voorbeeld 3- Online coaching en teaching
Eigenlijk zijn alle sessies van een coach, mentor of leraal tegenwoordig digitaal mogelijk. Er zijn zelfs therapeuten die vanuit huis cliënten van over de hele wereld via Skype helpen. Er zijn dus enorm veel mensen die hun geld verdienen door online cursussen te geven.

Voorbeeld 4- Freelance werken
Als freelancer kun je echt van alles doen.

 • Teksten schrijven
 • web design
 • grafisch ontwerpen
 • iets in de IT, plugins, apps of thema’s ontwikkelen, teksten vertalen.
 • Zelfs een traditionele beroep als secretaresse wordt tegenwoordig al digitaal gedaan. Als je dus goed bent in plannen en organiseren, zoek dan eens op google naar virtual assistant, dan gaat er een wereld voor je open.
 • Vertaler, spreek je naast Nederlands nog een andere taal, dan kun je ook als vertaler werken. Engelse vertalers kunnen bijvoorbeeld via Vertaalbureau Perfect aan de slag. Ook kun je hiervoor bij FairLingo

Voorbeeld 5- Op locatie werken

Dat klinkt tegenstrijdig maar het kan toch. Als je langzaam reist, kun je reizen en werken over de wereld door tijdelijk op locatie te werken. Zo kun je overal in de wereld Engelse les geven met bijvoorbeeld een TEFL-certificaat (Teaching English as a Foreign Language)  Of je kunt op reis salsa-, yoga- en pilates les geven/ En het is ook mogelijk om op locatie cursussen te geven in wat dan ook je expertise is  en waarvoor je de deelname eerst online verkoopt.

Voorbeeld 6- Remote werken in loondienst

Een remote job in loondienst, kan echt.  Tegenwoordig wordt dit steeds vaker gedaan/aangeboden en eigenlijk biedt dit veel voordelen, want je hebt de relatieve zekerheid van een contract, maar de vrijheid van locatie onafhankelijk werken. Remote werknemers zijn collega’s die niet naar kantoor komen maar een vast aantal dagen per week op een andere locatie werken. .Je hebt de mogelijkheid om te werken op welke locatie we je wilt, zolang er maar een internet verbinding is. Alles is zo ingericht, dat waar je ook aan het werk gaat, je altijd bij alle benodigde bestanden en programma’s kunt. Via Slack of Skype kun je direct contact hebben met je collega’s. Afhankelijk van het type baan werk je ook tijd onafhankelijk.

Doe waar je blij van wordt

Heb je interesse in zo’n remote baan in loondienst, google dan eens op ‘remote job’. Maak een lijst van al je kennis en vaardigheden, kijk wat je leuk vindt, wat je energie geeft, en ga op onderzoek uit. Misschien kun je wat je nu in loondienst doet wel geheel remote uitvoeren als freelancer! Of probeer op Upwork het één en ander uit.

Digital Nomad zijn, voor onbepaalde tijd rondreizen en tevens werken.

Conclusie

Als je écht gemotiveerd bent om voor onbepaalde tijd te gaan reizen met je gezin, partner of alleen, dan vind je daar écht wel een manier voor.

Tineke Walet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.