Video: Peter zorgt al 22 jaar voor zijn demente vrouw Tilly

Video: Peter zorgt al 22 jaar voor zijn demente vrouw Tilly

Inspirerend

Tilly was pas 52 jaar toen ze Alzheimer kreeg.

Video: Peter zorgt al 22 jaar voor zijn demente vrouw Tilly. En sinds die tijd zorgt haar man Peter elke dag voor haar. Inmiddels al 22 jaar, vol voldoening.

Peter is al 55 jaar getrouwd met Tilly. Nooit had hij gedacht dat hij zijn oude dag op deze manier zou doorbrengen, met het verzorgen van zijn demente vrouw. En dat dag in dag uit. Het leven van Peter is weliswaar zwaar, maar hij doet het vol overgave.

‘Nooit in verzorgingshuis’

Peter kan gelukkig soms de buren inschakelen om even bij te springen. Als hij iets wil doen, ook al is het maar even naar de winkel lopen of een ommetje maken, dan moet dat goed gepland worden. Maar meestal blijft Peter, samen met Tilly, op hun woonboot in Amsterdam.

“Ik zal haar nooit in een verzorgingshuis doen”, zegt Peter. “Hoe lang ik het nog vol hou weet ik niet, we zijn nu allebei in de 70. Ik hoop dat ik lang genoeg blijf leven en voor Tilly kan blijven zorgen totdat zij er niet meer is.”

Na het zien van deze Video: Peter zorgt al 22 jaar voor zijn demente vrouw Tilly komen er veel vragen in mij op. En een enorm respect. Want zeg nou zelf. Als dit e overkomt vraagt het nogal wat van jouw incassering en aanpassingsvermogen.

Van liefdesrelatie naar zorgrelatie

Het kan niet anders zijn dan dat het veel verdriet doet om je geliefde te zien veranderen van een zorgzame wederhelft in een zorgafhankelijke partner. De gelijkwaardigheid en wederkerigheid die jullie hadden, verdwijnt langzaam maar zeker naar de achtergrond. Dit proces is een opeenstapeling van allerlei soorten verlies. Naar mijn idee is het te vergelijken met rouwen om een geliefde die sterft.

De woorden die nu in mijn gedachten opkomen zijn: Held, Dapper, Onvoorwaardelijke Liefde, Grote Vraagtekens Nederlands zorgstelsel,

Bron: EenVandaag

Tineke Walet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *