Vietnamese loempia’s

Vegetarische Vietnamese loempia’s

Recepten

Vegetarische Vietnamese loempia’s

Bij ons in het dorp staat altijd een paar dagen in de week een Vietnamese loempiakraam. Maar wij eten al heel lang geen vlees meer dus geen loempia’s van de kraam voor ons.

Dan blijft er maar één ding over als we toch zin in een Vietnamese loempia hebben, en dat is ze zelf maken.
En als ik ze maak dan maak ik er veel. Ik deel namelijk ook graag uit. Aan de kinderen en de kleinkinderen. Dan heb je er al een heel aantal nodig. En uiteraard worden ze ook dezelfde dag tijdens een maaltijd nog gegeten.

Overigens ben ik sowieso een voorstander van het zelf maken want dan weet ik tenminste dat er geen ongewilde toevoegingen in zitten.
Ik vermijd het zoveel mogelijk om met pakjes te koken, ik houd er niet van dus ik maak bijna alles zelf.

Ingrediënten

Vegetarische Vietnamese loempia’s

Welke ingrediënten gebruik ik altijd.

Een pak loempiavellen (gewoon te koop bij de supermarkt in de vriezer)

300 gram vegetarisch rulgehakt

2 preien

300 gram wortels

3 uien

300 gram Chinese kool of spitskool

3 teentjes knoflook

100 gram glasnoedels of rijstvermicelli (ook gewoon te koop bij de supermarkt)

2 cm geraspte verse gember

4 maggiblokjes

Peper en zout naar smaak

De loempia´s smaken echt al zalig op zichzelf, maar wij vinden een sausje erbij altijd wel lekker.
Voor het gemak kun je chilisaus of maggi of hoisinsaus serveren bij de loempia¨s.
Maar je kunt ook de loempiasaus zelf maken, het is echt super eenvoudig.

Hoe maak ik de loempia saus

1 flinke theelepel sambal

4 eetlepels ketchup

2 eetlepels gembersiroop

100 ml azijn

100 gram rietsuiker

2 eetlepels sojasaus

1 theelepel maïzena

Doe de ingrediënten voor de loempiasaus bij elkaar in een pannetje en verhit de saus tot hij dikker wordt.
Laat daarna afkoelen.

Hoe maak ik de loempia´s

Haal het pakje met de loempiavellen uit de vriezer en laat ze ontdooien onder een vochtige doek. Zo drogen ze niet uit en kun je de vellen makkelijk van elkaar af halen.

Doe de glasmie in een schaaltje en overgiet het met kokend water uit de waterkoker zodat het zacht kan worden en knip het zodra het zacht is met een schaar in kleinere stukjes
Pers of snijd de teentjes knoflook
Rasp of snijd de gember heel fijn
Snijd de prei in dunne reepjes.
Rasp de wortels door een grove rasp
Snijd de uien in kleine stukjes.
Snijd de kool in dunnen reepjes

Vegetarische Vietnamese loempia’s

Verhit een beetje olie in een grote pan.
Doe het vegetarische rulgehakt in de pan en bak het wat aan.
Voeg alle gesneden groenten toe en roe het even om.
Doe de gember en knoflook erbij en roer het er doorheen.  
Voeg daarna de verkruimelde maggiblokjes en het zout en de peper naar smaak toe.
Bak dit samen nog een minuut of 5.

Meng  tot slot de glasnoedels  door het mengsel.
Roerbak de loempiavulling nog een paar minuten en laat daarna wat afkoelen.

Leg een loempiavel neer en doe er een grote lepel van het gehakt/groentemengsel op.
Vouw de zijkanten van het vel naar binnen en rol de loempia op.
Strijk met een vinger een beetje water op het uiteinde van het loempiavel en plak de loempia dicht.
Laat wat olie heet worden in een pan.
Leg de loempia´s voorzichtig in de warme olie en bak ze tot ze goudgeel/bruin zijn.
Laat de loempia’s uitlekken op een stuk keukenrol

Daarna kun je de loempia s ook invriezen zodat je altijd een lekkere gezonde snack voorhanden hebt.
Je kunt ze heerlijk opbakken in de airfryer of de oven..

Tineke Walet