Tuinbonen-Blote bonen daar kan geen meditatie tegenop

Tuinbonen-Blote bonen daar kan geen meditatie tegenop

Eten & Drinken

Tuinbonen- Blote bonen daar kan geen meditatie tegenop

Vers gedopte tuinbonen op de juiste manier gekookt vind ik zó vreselijk lekker.  
Als je ze zelf gaat doppen kost het wel even tijd. Daarentegen is het een heerlijk ontspannend werkje. Daar kan geen meditatie tegenop.

Vergeten groenten?

Ze mogen bijna in het rijtje van de vergeten groenten want ik hoor er nooit iemand over die ze nog eet. Toen ik begon met vegetarisch eten heb ik ze enorm veel gegeten. Tussen de middag kookte ik een flinke handvol tuinboontjes samen met een aardappel in kleine stukjes. Zodra ze gaar waren deed ik er een klein beetje plantaardige boter en een half groentebouillonblokje doorheen en ik had een zalige gezonde lunch.

Culinaire traktatie

Dubbel gedopt houdt in dat het taaie vlies rond de zaadlobben dan is verwijderd. Deze tuinboontjes zijn zelfs een regelrechte culinaire traktatie. Bij de grote koks staan de knalgroene ‘blote’ boontjes gegarandeerd in hun top tien van favoriete groenten.
Maar ja, helaas is het doppen van tuinbonen monnikenwerk. Van een kilo blijft misschien drie ons over als de donzige peulen verwijderd zijn.

Tuinbonen-Blote bonen daar kan geen meditatie tegenop

Barstensvol waardevolle eiwitten

Tuinbonen stonden bij onze prehistorische voorouders al op het menu. Dit ontdekte men tijdens archeologische vondsten. En gelijk hadden ze, want deze overheerlijke boontjes zitten barstensvol waardevolle eiwitten, proteïnen. Twee tot driemaal zoveel als tarwe of rijst.
Mede daardoor zijn tuinbonen al eeuwenlang populair in de vegetarische keuken. De oude Egyptenaren aten ze dagelijks. Die ontwikkelden een methode om tuinbonen te drogen en op te slaan voor ‘magere tijden’. Ze draaiden er meel van of kookten ze urenlang, tot ze weer zacht waren.

Ful Medames heerlijk op hardgekookte eitjes

Nog steeds eten bewoners in die streken graag soep van gedroogde tuinbonen met yoghurt of ful medames. Dit is een kruidige mousse gemaakt van tuinbonen, knoflook, olijfolie en peterselie. Eigenlijk bijna zoiets als humus want dat is een kruidige mousse van kikkererwten. Het is heerlijk om op hardgekookte eieren te smeren. Door dit te maken geef je de brave tuinboon een heel exotisch tintje.

Tuinbonen-Blote bonen daar kan geen meditatie tegenop

Hier een receptje voor Ful Medames:

  • Kook de tuinboontjes tot ze zacht zijn.
  • Giet de bonen af maar bewaar het kookvocht.
  • Maal de bonen fijn met een staafmixer
  • Voeg wat zout naar smaak toe
  • Voeg een teentje fijngesneden knoflook toe bij de bonen.
  • Voeg ook wat komijn en chilipoeder naar smaak toe
  • Voeg daarna nog 3 eetlepels tahin en roer goed.
  • Is het nog wat droog voeg dan wat van het kookvocht toe.

Breng de Ful medames dan nog verder op smaak met een goede olijfolie en wat citroensap, proef en roer goed.
Snijd dan een tomaat en een stukje komkommer en wat lente-uitjes in kleine stukjes doe dat samen met de fijngesneden peterselie er boven op.

Serveer de puree ful medames in een kom. Voeg gehakte groenten bovenop.

Je kunt het warm serveren met knoflookbrood of pitabrood of koud als smeersel op hard gekookte eieren of toast of brood.
Heerlijk!

Tineke Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *