Trucjes om te voorkomen dat je groenten of fruit weg moet gooien

Trucjes om te voorkomen dat je groenten of fruit weg moet gooien

Handig om te weten

Trucjes om te voorkomen dat je groenten of fruit weg moet gooien
Ik heb er zelf best moeite mee om voedsel weg te gooien. Dat vindt ik zó zonde en verspilling. Een aantal jaar heb ik moeten rondkomen van € 50,- in de week en daar wordt je zuinig maar ook super creatief door.
Want herken jij dit ook. Je hebt zin in aardbeien, ze zijn er weer, je koopt ze in de supermarkt maar je wilt er graag een hele week mee doen. Elke dag een klein beetje genieten. Hoe vaak heb je wel niet aardbeien gekocht om ze vervolgens na een paar dagen beschimmeld in de doos aan te treffen?
En dit komt jou ook vast bekend voor. Je koopt groenten of fruit. Het ziet er lekker sappig uit en vervolgens kom je erachter dat het in de koelkast een hele andere smaak krijgt.
Er zijn echter trucjes die je kunt gebruiken en die makkelijk te onthouden zijn. Met deze trucjes is het makkelijker de dingen te bewaren die je lekker vindt.

Het hangt er natuurlijk van af wat je wilt bewaren, maar hier onder staan handige tips hoe je ervoor kunt zorgen dat deze producten en hun eigenschappen bewaard blijven.

Aardbeien

Trucjes om te voorkomen dat je groenten of fruit weg moet gooien

Het lijkt lastig om ze lang te kunnen bewaren, maar met een paar kleine tips kan je ‘het leven verlengen’ van je heerlijke aardbeien. Doe tien delen water en een deel witte azijn of appelazijn in een slakom. Leg de aardbeien erin, hussel, giet af en spoel ze af: de azijn haalt zo de bacteriën weg en daardoor gaan de aardbeien ongeveer twee weken mee

Uien

Tineke Nieuws

Uien gaan lang mee, maar als je ze in een paar panty’s bewaart gaan ze maandenlang mee! Als je ze in een paar van deze kousen stopt en je ze op een droge, en indien mogelijk donkere plaats hangt, kunnen ze ‘zo lang mogelijk ademen’ en ongeveer 8 maanden meegaan.

Aardappelen

Trucjes om te voorkomen dat je groenten of fruit weg moet gooien

Wil je niet dat aardappels van die lelijke uitlopers krijgen? Probeer ze eens naast appels te bewaren. Leg er gewoon een paar appels bij in. En dan zul je zien dat deze het ontstaan van uitlopers vertragen en je aardappels daardoor langer goed blijven.

Sla

Tineke Nieuws

Om te beginnen moet je onthouden dat het plastic omhulsel dat om de sla heen zit direct bij thuiskomst moet worden verwijderd . Deze stap is cruciaal om geen extra condens te laten ontstaan. En er is nog een klein trucje. Wikkel de sla in vocht absorberend keukenpapier om een gedeelte van het vocht op te vangen. Zo blijft je sla lekker knapperig en vers.

Tomaten

Trucjes om te voorkomen dat je groenten of fruit weg moet gooien

Als je tomaten hebt gekocht die nog niet helemaal rijp zijn, bewaar ze dan gewoon bij fruit, naast bananen op de schaal. Zo kunnen ze nog even mooi opkleuren. Dus ze hoeven helemaal niet in de koelkast eigenlijk. En als de tomaten al mooi rood zijn en kunnen worden gebruikt voor een lekkere salade, is het juist beter om ze buiten de koelkast te bewaren. Maar leg ze dan beter wat weg van het raam, van de zonnestralen. Zie verder nog meer Trucjes om te voorkomen dat je groenten of fruit weg moet gooien

Bananen

Tineke Nieuws

Wil je niet dat bananen al te snel bruin worden. Wikkel dan een goede prop huishoudfolie om het gedeelte waar de bananen aan elkaar vast zitten. De stelen. Hiermee voorkom je dat ethyleen, het gas dat het rotten van fruit versnelt, zich verspreiden kan en ook de rest van de banaan snel laat rijpen. Nog een betere truc. Bewaar bananen apart in plaats van ze allemaal samen te bewaren. Dan houd je ze nog langer mooi geel.

Asperges

Trucjes om te voorkomen dat je groenten of fruit weg moet gooien

Vind je asperges lekker en wil je weten wat je moet doen zodat ze hun stevigheid bewaren. Bewaar ze gebundeld als een bos bloemen in een vaas met vers water. En als dit water troebel wordt, ververs het dan weer. Op deze manier blijven ze veel langer lekker knapperig en sappig.

Knoflook

Trucjes om te voorkomen dat je groenten of fruit weg moet gooien

Als je liever verse knoflook gebruikt dan knoflookpoeder dan is hier de tip. Wil je knoflook in de koelkast te bewaren, dan is het belangrijk om te weten dat het zal gaan scheuten. Het ideaalst zou zijn om ze te bewaren in een donkere en droge plaats in bijvoorbeeld een blik. Maar wil je ze nog langer bewaren maak de teentjes los en leg ze dan in een zakje in de vriezer.

Broccoli

Tineke Nieuws

Broccoli kun je beter niet in de koelkast bewaren omdat het zuurstof en suikers gebruikt die de cellen ervan intact houdt. Als je de broccoli niet op dezelfde dag gaat bereiden, wikkel het dan in aluminiumfolie en leg het gewoon in een keukenkastje om het minder snel te laten bederven

Gember

Trucjes om te voorkomen dat je groenten of fruit weg moet gooien

Als je graag gember gebruikt of eet doe hem dan in de vriezer. Op deze manier is het oneindig veel makkelijker om hem te schillen. En er iets af te schaven op het moment dat je iets nodig hebt. Bevroren zal de gemberwortel minder vezelachtig zijn dan wanneer je het net hebt gekocht.

Nog een Tip: bekijk de app TOOGOODTOGO, via deze app kun je voor een lage prijs voedsel zoals groenten,brood etc vaak goedkoop ophalen bij bekende winkels en supermarkten.

Tineke Nieuws

2 thoughts on “Trucjes om te voorkomen dat je groenten of fruit weg moet gooien

  1. Bedankt voor het delen van de tips om groenten langer te kunnen bewaren. De meeste soorten bewaar ik in de koelkast wanneer ik ze niet gelijk eet. Ook merk ik dat donkere en koele plekken zoals mijn garage en kelder goed werken. Daar bewaar ik ook meestal mijn fruit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *