Toebie (14) krijgt een alternatieve opvoeding

Toebie (14) krijgt een alternatieve opvoeding

Inspirerend

Toebie (14) krijgt een alternatieve opvoeding: hij woont met zijn ouders op een stuk land in Frankrijk, is nog nooit naar school geweest en leert over de universele rechten van de mens.

Ik moet niks Documentaire

Zijn ouders leren hem dat hij niets hoeft omdat hij al volmaakt is. Filmmaker Lieke Heil vroeg zich af welke invloed dit heeft de opvoeding op zijn leven en zijn toekomst. Ze maakte hier een documentaire over. Dit werd haar eindexamenproject voor de Nederlandse Filmacademie

Toebie (14) krijgt een alternatieve opvoeding
Klik op onderstaande link om de documentaire te bekijken
//www.npostart.nl/3lab-ik-moet-niks/07-07-2019/KN_1708906

To Be or not To Be

In 2012 ontmoette filmmaakster Lieke Heil de Nederlandse Toebie en zijn ouders Cornelis en Natascha op Ibiza. In de zes jaar die volgden heeft zij het gezin regelmatig gefilmd. Zij maakte hiervan een documentaire genaamd: Ik moet niks.
Deze documentaire laat het leven van Toebie (vernoemd naar Shakespeare’s “To be or not to be”) zien hoe hij opgroeit van achtjarige jongen tot jongvolwassene.
Het gezin verhuist vanuit Nederland naar een groot stuk land in Frankrijk dat door de ouders wordt omgedoopt tot The Happy Valley. Toebie gaat niet naar school.

‘Je bent al perfect’

De vader van Toebie legt in de documentaire uit: “Je bent al perfect en liefdevol, je bent al die bron. Alles wat je buiten ziet is al in je.” Hij verfoeit het huidige hoger onderwijssysteem: “Jongeren hebben schulden, geen fatsoenlijk huis, geen baangarantie en ze moeten presteren.”

Toebie leert van zijn ouders om kritisch naar de maatschappij te kijken en volgens de Boeddhistische filosofie te leven. Hij hoeft niet te presteren, het is voldoende is om gewoon te ‘zijn’.

Toebie’s vader zegt in deze documentaire: “Ik heb pas respect voor onderwijsinstellingen als ze het kind zijn mensenrechten geven, vanaf de dag dat-ie geboren is”. Als na jaren procederen het thuisonderwijs voor Toebie wordt goedgekeurd vertrekt het kunstenaarsgezin naar Frankrijk, naar een stuk land dat wordt omgedoopt tot ‘Happy Valley’. Toebie, dan twaalf jaar, geeft aan school totaal niet te missen. “De meeste van mijn vrienden zouden dit ook wel willen. Die vinden het wel chil.”

Effect

Filmmaker Lieke Heil vraagt zich af wat voor effect het heeft op een kind om afgezonderd van de maatschappij op te groeien. Ieder mens wordt gevormd door zijn omgeving. Ouders zijn hierin een bepalende factor maar ook leeftijdsgenootjes spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling. Toebie krijgt thuisonderwijs en speelt niet met leeftijdsgenootjes. Tegelijkertijd groeit hij op in een warm gezin.

Toebie (14) krijgt een alternatieve opvoeding
Ik moet niks is de eindexamenfilm waarmee Lieke Heil in 2019 is afgestudeerd aan de Nederlandse Filmacademie.

Bron: npostart.nl

Tineke Walet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *