Studie Baking soda zet ontsteking “uit” bij auto immuunziekten

Studie Baking soda zet ontsteking “uit” bij auto immuunziekten

Gezondheid

Studie Baking soda zet ontsteking “uit” bij auto immuunziekten. Bakingsoda, ook wel natriumbicarbonaat of zuiveringszout genoemd, is een veilig en effectief middel bij auto immuunziekten zoals (reumatische) artritis. Nieuw onderzoek in The Journal of Immunology legt exact uit hoe baking soda ontsteking “uit zet” en het immuunsysteem kalmeert.

Gebruik baking soda betere gezondheid

Baking soda wordt in de keuken gebruikt om cakes en brood te doen rijzen. Natriumbicarbonaat heeft de laatste jaren aan populariteit gewonnen als huismiddeltje bij diverse aandoeningen. Om bijvoorbeeld zuurbranden te verminderen wordt er een half theelepeltje genomen. En het wordt ook gebruikt om de tanden witter te maken. Dat het gebruik van baking soda voor een betere gezondheid geen ongefundeerde hype is, maakt een nieuwe studie goed duidelijk.

Baking soda en auto immuunziekten

The Journal of Immunology heeft de nieuwe studie gepubliceerd: //www.jimmunol.org/content/200/10/3568

Hierin wordt exact onthuld hoe het drinken van een oplossing met baking soda het immuunsysteem klaarmaakt om het op te nemen tegen auto immuunziekten zoals reumatoïde artritis.

De onderzoekers (Augusta University) testten de effecten van baking soda eerst op ratten, en vervolgens op mensen. Er werd een oplossing van baking soda gedronken.

Studie Baking soda zet ontsteking “uit” bij auto immuunziekten

Houdt immuunsysteem rustig

De experimenten laten een complex verhaal zien over de manier waarop dit zout een signaal afgeeft aan de mesotheliale cellen: via dit signaal komen deze cellen te weten dat het lichaam oké is en niet aangevallen wordt. Hiermee wordt een agressief en alert immuunsysteem voorkomen. En is een schadelijke auto immuunrespons afgewend. Mesotheliale cellen bekleden de organen en holtes in het lichaam. Ze vormen een afscheiding tussen de organen en weefsels onderling.

Kan baking soda ontsteking uitzetten?

Veel mensen hebben baat bij het gebruik van Baking soda om symptomen van brandend maagzuur te verminderen. Het middel zet de maag aan tot de productie van meer maagzuur, waardoor voeding sneller en makkelijker verteerd wordt. Het keukenmiddel lijkt de mesotheliale cellen ook te vertellen om rustig aan te doen, omdat er geen bedreiging is.

In de woorden van de auteur van de studie, Paul O’Connor:

“Mesotheliale cellen leren dat “het” waarschijnlijk gewoon een hamburger is, en geen bacteriële infectie.”

En om die reden activeren ze dus niet het hele leger van macrofagen van de milt, of witte bloedcellen die de taak hebben om mogelijke schadelijk materiaal op te ruimen.

O’Connor:

“Het drinken van bicarbonaat heeft een impact op de milt en we denken dat dit door de mesotheliale cellen komt.”

Mesotheliale cellen communiceren met de organen die ze bekleden via zogeheten microvilli (uitstulpingen van het celmembraan, er uitziend als kleine borsteltjes). Dit gaat via de neurotransmitter acetylcholine.

Chronische nierziekten

Studie Baking soda zet ontsteking “uit” bij auto immuunziekten
Dus wat gebeurt er eigenlijk? De studie auteurs merken op dat bij wie de oplossing met baking soda dronk, een verschuiving waarneembaar was tussen de verschillende soorten immuuncellen in de milt. De pro-inflammatoire macrofagen (M1) namen af, terwijl de ontstekingsremmende macrofagen (M2) toenamen.

Deze zelfde cellen bevinden zich ook in het bloed en de nieren, en baking soda zou gebruikt kunnen worden in de behandeling van chronische nierziekten. De auteurs kwamen op het idee om te onderzoeken via welke mechanismen natrium bicarbonaat de nierfunctie zou kunnen verbeteren.

“We gingen ons afvragen of baking soda de progressie van een nierziekte kan afremmen,” aldus O’Connor.

Het werd eerst getest bij ratten met een nieraandoening, en vervolgens bij gezonde ratten die als controlegroep fungeerden. Hier merkten de onderzoekers dat de hoeveelheid M1 cellen in de nieren daalde, terwijl de hoeveelheid M2 cellen toenam. Zowel de zieke als de gezonde ratten vertoonden dezelfde ontwikkeling. Het bleek dus dat baking soda de ontsteking respons beïnvloedt op cellulair niveau.

Het team recruteerde gezonde studenten geneeskunde en vroegen hen om de oplossing met baking soda te drinken. Het werd duidelijk dat het ontsteking remmende effect van de vloeistof niet alleen in de milt plaatsvond, maar ook in het bloed.

Bron: Goed Gezond

Tineke Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *