Platteland Broedplaats van Pioniers

Platteland Broedplaats van Pioniers

Natuur

Platteland Broedplaats van Pioniers. Het Nederlandse platteland is een broedplaats van pioniers. Zo begint deze aflevering over de Plattelandspioniers.
Talrijke pioniers kweken nieuwe eetbare gewassen. Er worden coöperaties opgericht om samen voedsel te produceren. Er komen steeds meer nieuwe ideeën naar voren over “hoe het anders zou kunnen”.
Anders wordt mee bedoelt dat het duurzamer, gezonder en beter kan op verschillende manieren en voor alles en iedereen.

Wat kunnen wij van deze vernieuwers leren

Er wordt gewerkt aan een betere omgang met de natuur. Ze hoeven niet te ploegen, niet te eggen, niet te zaaien, niet te spuiten, niet te irrigeren en vervolgens nemen de oogsten toe. En deze nieuwe manier gaat zo goed dat het ook nieuwe dieren aantrekt. Want de Wolf is weer terug.

Platteland Broedplaats van Pioniers

Pioniers

Wat zijn pioniers?
Pioniers lopen altijd voorop, ze zijn altijd bezig met het bedenken van nieuwe ideeën. Het zijn de verkenners. Zij verkennen nieuwe gebieden. Ze trekken zich niets aan van bestaande regels of bestaande obstakels. Ze zijn altijd op zoek naar verandering. Vaak roepen ze weerstand op bij veel mensen, want ze willen bestaande patronen doorbreken. Maar dát is vaak juist hetgeen dat mensen bang maakt waardoor ze in opstand komen tegen de pioniers. Maar de pioniers zijn juist de verkenners van de nieuwe wereld. Zij zijn het die voor ontwikkeling en groei zorgen. De wolf is nu ook zo’n pionier in Nederland. De grote vraag voor mens en wolf is nu: kunnen we met de wolf samen leven?

Platteland Broedplaats van Pioniers

Boeren lijkt onmogelijk te worden

Het grootste deel van het Nederlandse landschap is niet meer geschikt voor de wolf. Het bestaat uit kilometers lange akkers en monoculturen. Er is weinig eetbaars te vinden voor de wolf. De intensieve landbouw in Nederland heeft de grond totaal verarmd. En de boeren ook blijkt de afgelopen tijd uit het nieuws. De boeren kunnen niet meer rondkomen. Steeds meer boeren gaan failliet. En een boerenbedrijf starten is gewoonweg niet meer te betalen. Boeren lijkt onmogelijk te worden, tenzij je een heel ander soort boerderij start. Zoals Geert van der Veer in Boxtel, hij is een echte pionier. Hij vind dat we verkeerd met de Aarde omgaan en houden we dat gewoon niet vol. We zullen het echt anders moeten gaan doen.

Kijk hier onder de aflevering van VPRO Tegenlicht, zeer interessant

Platteland Broedplaats van Pioniers
Klik op deze link om de uitzending te bekijken //www.npostart.nl/vpro-tegenlicht/15-09-2019/VPWON_1298802

Bron: vpro.nl
Tineke Walet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *