Marinaleda een Utopia in Spanje en het werkt

Marinaleda een Utopia in Spanje en het werkt

Inspirerend

Marinaleda een Utopia in Spanje en het werkt

Vandaag hebben we het Spaanse plaatsje Marinaleda bezocht. Ik was erg benieuwd naar dit dorpje omdat ik het al verschillende keren in een reportage voorbij had zien komen. Er wordt dan gesproken over een utopia in Spanje en dat wekt bij mij direct nieuwsgierigheid op.

Marinaleda een Utopia in Spanje en het werkt

Vrij zijn van kapitalisme

Hier zijn de bewoners vrij zijn van kapitalisme. Ze hebben samen met de burgermeester gevochten voor het recht op een stuk grond en besloten te leven op een manier die uitging van samenwerking en rechtstreekse democratie. En dat blijkt daar in dat plaatsje dus al 30 jaar goed te werken. et lijkt daarmee een Utopia.

Marinaleda een Utopia in Spanje en het werkt

Geen last van crisis

Marinaleda heeft nooit last gehad van de crisis, er heerst geen verdeeldheid, er is geen onvrede, er hoeft niet bezuinigd te worden en demaandlasten zijn héél laag. Maar Dat is nog niet alles, ze hebben daar ook geen bankiers, geen politie, er is nauwelijks werkloosheid en er zijn geen problemen met geld of criminaliteit. Hoe doen ze dat eigenlijk?

Marinaleda een Utopia in Spanje en het werkt


In de video vertelt Burgemeester Sanchez Gordillo vol trots over zijn plaats, die wat ik las op Wikipedia in 2007 2670 inwoners telde. Hij is duidelijk de trotse leider maar is naast burgemeester ook geschiedenisleraar. Hij organiseert het dorp volgens de ideeën van zijn held Che Guevara, een Argentijns marxistisch revolutionair en Cubaans guerrillaleider die het volk centraal zette. Hier staan dus de organisaties in dienst van de bewoners en wat die nodig hebben.

Zijn grootste vraagtekens waren over hoe het kan het dat de overheden de banken die de crisis veroorzaakt hebben 250 miljard euro geven, terwijl er bezuinigd moet worden  op plekken die vooral de armen, ouderen en werkenden treffen? Dus wilde hij dat anders doen. In zijn dorp wordt meer dan honderd keer vergaderd en vaak  gestemd en hebben mensen rechtstreeks zeggenschap over wat er met hun buurtgemeenschap gebeurt.

Marinaleda een Utopia in Spanje en het werkt
screenshot van mijn filmpje

Feiten

Een aantal feiten die hier gelden en te zien zijn in de video:
Voor 15 euro per maand kan je er wonen Het materiaal, de bouwplannen en de grond voor een eigen huis worden gratis verstrekt Sportfaciliteiten zijn gratis voor kinderen Fitness kost 2 euro per maand Het kinderdagverblijf kost 12 euro per maand inclusief maaltijd en Iedereen heeft hetzelfde inkomen (47 euro per dag, 1200 per maand), ongeacht de functie of het type werk De winst van de coöperatie wordt gebruikt om nieuwe banen te creëren en vloeit terug in de gemeenschap Er is maar 2-3% werkloosheid Buurtbewoners beslissen zelf wat er in hun buurt verandert De bewoners zijn er erg tevreden en gelukkig

Haast te mooi om waar te zijn

Het is, zoals de burgemeester het noemt, een rechtstreekse democratie.. Ze hebben geen noodsteun of hulp van buitenaf nodig.
Sanchez Gordillo heeft alle vertrouwen in deze manier van leven en wonen en het houdt pas op als we er zelf niet meer in geloven, of als het systeem ons vermorzelt”.
Het lijkt haast te mooi om waar te zijn. een utopie maar voor dit dorp en deze mensen werkt het dus  Kijk de video en oordeel het zelf.

Marinaleda, het Spaanse Utopia

Tineke Nieuws


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *