Leeftijd van je hond is niet Jaar x 7

Leeftijd van je hond is niet Jaar x 7

Natuur

Leeftijd van je hond is niet Jaar x 7. Er zijn wel meerdere dingen die we nog niet wisten over ons altijd trouwe harige gezinslid zoals eerder is gebleken. Maar nu blijkt uit een onderzoek dat we zijn of haar leeftijd ook altijd verkeerd ingeschat hebben. Niemand weet waar de hardnekkige mythe vandaan komt dat een jaar uit het leven van een hond overeenkomt met 7 jaren uit het leven van een mens. Maar het is nu uit onderzoek gebleken dat het berekenen van de leeftijd van je hond is veel moeilijker dan eerst gedacht. De formule dat je de leeftijd van je hond maal zeven moet doen, is volgens een aantal wetenschappers totaal onjuist. Honden verouderen namelijk helemaal niet op hetzelfde tempo als mensen.

Nieuwe Formule

Onderzoekers van de universiteit van Californië, verenigd in het Dog Aging Project, vonden het tijd om een nieuwe formule te ontwikkelen. Deze studie is namelijk van belang om meer zicht te krijgen op de verouderingsprocessen van honden. Let wel! Dit onderzoek werd uitgevoerd op labradors, maar in de toekomst willen ze dit ook op andere hondenrassen toepassen om meer te weten te komen waarom sommige honden al op heel jonge leeftijd ziek worden en andere niet.
Toch kun je deze formule goed toepassen op alle andere rassen

Er werd vooral gekeken naar de veranderingen in het DNA van mens en labrador over de jaren heen. Specifiek werd gekeken naar de moleculen die zich met een constante snelheid aan het DNA toevoegen. Die kunnen gebruikt worden om de leeftijd van zowel hond als mens te meten, die ook wel de epi genetische of interne klok wordt genoemd

Ouder worden vertraagt bij hond

Uit hun onderzoek blijkt dat bij honden het volwassen worden vooral in de eerste jaren veel sneller gaat, maar dat de veroudering in de jaren daarna veel trager verloopt. Zo is een puppy bijvoorbeeld al op 10 maanden in zijn puberteit en krijgt hij al tandjes na 7 weken terwijl dat bij een baby pas na 9 maanden is. Mensen en honden worden wel op een te vergelijken manier oud. Honden krijgen met dezelfde ouderdomsziekten te maken als mensen. Zo krijgt een hond bijvoorbeeld dezelfde ouderdomstekenen als een mens van 30 jaar. Zodra een hond de leeftijd van 3 jaar bereikt, kunnen ze vergeleken worden met een 50-jarige mens. Na dat levensjaar veroudert hij evenwel veel minder snel. Zo komt de leeftijd van een 12-jarige hond overeen met een persoon van 70.

Leeftijd van je hond is niet Jaar x 7

Welke formule nu dan?

Maar hoe bereken je dan de leeftijd van je harige gezinslid dan? Daarvoor heb je het tekentje “ln” of logaritme op je rekenmachine nodig. Je vindt dit teken op de bovenste rij, 2e van rechts op een uitgebreide rekenmachine. Bekijk de link naar een online rekenmachine hieronder. Dan ziet de formule er als volgt uit:

“ln”(is leeftijd hond) x 16 + 31

Eenvoudig gezegd is de menselijke leeftijd hetzelfde als 16 keer het natuurlijke logaritme van de leeftijd van een hond plus 31. Is je hond 7 jaar, dan moet je dus 16 x “ln”(7) + 31 doen, wat een uitkomst van 62 jaar geeft. Wil je het zelf eens proberen voor jouw hond? Met deze online gratis rekenmachine kan je snel de leeftijd berekenen.

  • Voer eerst de leeftijd van je hond in, bijvoorbeeld 7
  • druk dan het symbooltje “ln” in
  • en vermenigvuldig dat getal met 16
  • tel er daarna nog 31 bij
  • en voilà daar is de échte leeftijd van jouw hond(je). 

Tineke Walet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *