Kristalgrot La Geoda in Pulpi Almeria Zuid Spanje

Kristalgrot La Geoda in Pulpi Almeria Zuid Spanje

Reizen Vrije tijd

Kristalgrot La Geoda in Pulpi Almeria Zuid Spanje. Ik had nog nooit van Pulpi gehoord en waarschijnlijk jij ook niet.  Ik kwam een video tegen op YouTube over een gigantische kristalgrot die is gevonden in een verlaten mijn. En die kristalgrot is te vinden in Pulpi in Zuid Spanje in de provincie Almeria.  

Geweldige schat

Pulpí heeft dus een geweldige schat, dat is hun reusachtige Geode, die in 1999 werd ontdekt. Het is een grot die geheel gevuld is met kristallen van kwarts en amethist waar tot wel 10 personen tegelijk in kunnen.  Hij is toegankelijk voor publiek geworden sinds augustus 2019. Dit juweel van de natuur is een uniek fenomeen door zijn grootte, de perfectie en de transparantie van de kristallen.

De grootste Geode ter wereld is de Naica in Mexico. Deze is in een mijn met een temperatuur van 50 graden en vochtigheid van 100%. Daardoor is het onmogelijk om door publiek bezocht te worden. De Geode, kristalgrot in Pulpi heeft een temperatuur van 20 graden en een meer dan aanvaardbaar vochtgehalte. Daarom is het de werelds tweede grootste, maar de enige die bezocht kan worden. De Geode bevindt zich op een diepte van 50 meter en de toegang is relatief eenvoudig

Kristalgrot La Geoda in Pulpi Almeria Zuid Spanje

Wat is eigenlijk een Geode

Een geode is een holle of gedeeltelijk holle, min of meer bolvormige knol die aan de binnenkant begroeid is met kristallen. Meestal zijn geodes tussen de 2,5 en 30 centimeter groot, maar dit kan sterk variëren.  Ze worden gevonden in sedimentgesteenten en vulkanische gesteenten en zijn soms erg kostbaar. De Geoda Gigante (in het Spaans) in Almería is maar liefst acht meter lang, 1,80 meter breed en 1,70 meter hoog. Het formaat, de dimensies, de transparantie en de prachtige vormen van de kristallen die tot twee meter lang zijn, maken deze grot uniek op de wereld. 

Per toeval ontdekt

Deze enorme geode werd in 1999 per toeval ontdekt door leden van de Grupo Mineralogista uit Madrid. Zij waren de Mina Rica aan het verkennen en op zoek naar mineralen om te bestuderen en te verzamelen. Bij het blootleggen van een afdekking stuitten ze per abuis op de ingang van de magische holte. Deze was bedekt met enorme kristallen die uit de muren, grond en plafond kwamen. Ze zijn zo transparant dat er zelfs waterdruppels in te zien zijn die daar al een eeuwigheid in gevangen zitten. 

Natuurfenomeen

Voor het vormen van kristallen heeft de natuur alleen water en zout nodig. Er zijn veel geodes in alle maten, kleuren en soorten mineralen. Het proces van kristallisatie kan duizenden jaren zo niet langer in beslag nemen. De holte die er in Pulpí mee is gevuld is de tweede grootste in zijn soort ter wereld. Kristallen van een dergelijke omvang zijn uiterst zeldzaam. Uiteraard heeft de regionale regering van Andalusië de Geoda Gigante tot natuurfenomeen bestempelend.

Bezoeken

Door dit prachtige natuurfenomeen is Pulpí zeer aantrekkelijk geworden voor toerisme in Europa. Het natuurlijke juweel is de belangrijkste toeristische attractie geworden van de gemeente en sindsdien wereldwijd bekend.
Dit aangezien het een uniek fenomeen vormt door de grootte, de perfectie en de transparantie van de kristallen.

Tineke Nieuws

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *