Kou heeft gezondheidsvoordelen

Gezondheid

Kou heeft gezondheidsvoordelen voor een hogere vetverbranding. Kou zorgt voor vetverbranding. Het ( ietwat) koud hebben kan juist heel goed zijn voor je je gezondheid. Het geeft je immuunsysteemeen boost namelijk. Kou heeft een goed effect op je lichaamscellen.

Een koud bad of een duik in de zee wordt al sinds mensenheugenis gezien als therapie vorm voor gezondheid. Wim Hof is een bekend voorbeeld hiervan en hij geeft trainingen in dit soort therapieën.   Hippocrates schreef de gezondheidsvoordelen ervan op. Toch zijn veel mensen nog steeds huiverig voor deze therapie. Maar dat kou goed is voor je gezondheid, wordt nu ook echt wetenschappelijk aangetoond.

Een betere bloedcirculatie

Bij kou vernauwen de bloedvaten zich en trekken ze zo klein mogelijk samen om de lichaamstemperatuur op peil te houden. Wanneer je dan de warmte ingaat, zetten je bloedvaten zich weer wijd open, wat bij veel mensen voor een stevige boost zorgt van de bloedcirculatie en het hele cardiovasculaire systeem

Toename van bruin vet

Zodra de temperatuur naar zo’n 18 graden zakt wordt bij volwassen personen het bruine vet geactiveerd . Hierdoor verbruikt je ichaam tot 30 procent meer energie om de gewenste 37 graden lichaamstemperatuur aan te houden. Baby’s beschikken van nature over veel bruin vet om hun temperatuur te regelen, maar als we ouder worden slinkt die voorraad. Door koutraining kunnen mensen hun hoeveelheid bruin vet weer laten groeien.  Waardoor ook hun stofwisseling verhoogt. Je moet deze koutrainig wel volhouden want In de zomer zal het lichaam dat bruine vet weer afbreken.

Je immuunsysteem aanwakkeren

Het immuunsysteem zou met kou aangewakkerd kunnen worden. Daar zijn interessante aanwijzingen voor. Zoals door de aanpak van Wim Hof, beter bekend als de ‘Ice Man’. Hof heeft het uitzonderlijke vermogen om zijn lichaam op temperatuur te houden bij extreme kou. Hij ontwikkelde hiervoor een eigen methode en liet zijn lichaam en dat van andere proefpersonen door tal van universiteiten onderzoeken. Een van de vaststellingen was dat het aantal witte bloedcellen – een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem – beduidend hoger ligt na een blootstelling aan hevige kou en dat er minder ontstekingseiwitten aanwezig zijn.

Tineke Walet