Kokosvet werkt beter dan DEET

Kokosvet werkt beter dan DEET

Handig om te weten

Kokosvet werkt beter dan DEET

Onderzoekers hebben ontdekt dat de vetten uit kokosolie een effectievere insectenbestrijder zijn dan DEET (diethyl-meta-toluamide). Deet wordt vaak beschouwd als de enige ‘serieuze’ optie om je in de tropen tegen malaria dragende muggen te beschermen. Of als insecten werend middel zoals teken, muggen etc.

Kokosvet biedt evenveel bescherming als DEET-spray, maar het werkt langer, ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Nebraska.
DEET wordt beschouwd als de ‘gouden standaard’ onder insecten werende middelen sinds het in 1957 op de markt kwam. Maar het brengt gezondheidsrisico’s met zich mee, vooral voor zuigelingen en zwangere vrouwen.

Kokosolie biedt tot twee weken bescherming

Bovendien biedt DEET slechts 10 uur bescherming tegen muggen, terwijl het kokosoliederivaat tot twee weken bescherming kan bieden, ontdekten de onderzoekers. De vetzuren in de olie beschermen ook tegen andere bloedzuigende insecten, zoals vliegen, teken en bedwantsen.

De onderzoekers produceerden een mengsel van kokosvetzuren gemengd met water en zetmeel en vergeleken dat met DEET. En wat bleek, Kokosvet werkt beter dan DEET

De verbinding gaf maar liefst twee weken lang bescherming tegen steekvliegen en bedwantsen, en een week tegen teken. Ze testten het ook op vee, en het beschermde de dieren tijdens een zeer hete zomer 96 uur (vier dagen) tegen steekvliegen. De onderzoekers zeggen dat het ‘de langste bescherming door een natuurlijk afweermiddel’ is.

Bron:Lees hier het uitgebreide onderzoek Sci Rep, 2018; 8: 14053
Bron: www.medischdossier.org

Tineke Nieuws

2 thoughts on “Kokosvet werkt beter dan DEET

  1. Hallo Herman,
    Je kunt hiervoor via de link naar het wetenschappelijke onderzoek gaan en het doorlezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *