Katten houden écht van hun gezinsleden

Katten houden écht van hun gezinsleden

Natuur

Katten houden écht van hun gezinsleden blijkt uit onderzoek. Er wordt altijd gedacht dat katten ons vooral als hun dienaren zien. Maar uit een onderzoek blijkt dat dit toch heel anders ligt.

Uit nieuw onderzoek blijkt dat katten hun gezinsleden véél belangrijker vinden dan iedereen misschien altijd gedacht heeft. Sterker nog: ze zien hun baasjes zowaar als hun ouders. Weet dus dat ze ondanks hun af en toe kattige karakter en eigenzinnigheid toch veel van hun gezin houden.

Katten houden écht van hun gezinsleden

Katten hechten aan hun verzorgers

In een experiment ontdekten onderzoekers van de Oregon State University dat katten net zo gehecht raken aan hun verzorgers als mensen en honden. Van kitten af aan, al. Voor dit onderzoek werden zeventig jonge poezen met hun baasje in een ruimte geplaatst. Vervolgens werden de katjes twee minuten alleen gelaten. Daarna werden baasje en katten weer met elkaar herenigd. De onderzoekers namen hierbij het gedrag van de kitten kritisch onder de loep.

Aanhankelijk

En wat bleek uit het onderzoek? Zestig procent van de katten vertoonde een hoge mate van aanhankelijkheid. Als hun baasje de ruimte verliet, waren ze duidelijk niet op hun gemak. Maar zodra het baasje dan weer binnenkwam, gedroegen ze zich enthousiast en nieuwsgierig. Dertig procent vertoonde een ietwat onzekere vorm van gehechtheid. Dit betekent dat zij ook ná de hereniging met hun baasje gestrest bleven en vermijdend of juist extreem aanhankelijk gedrag vertoonden. De test werd twee maanden later nog eens herhaald, met dezelfde resultaten. En nogmaals toen de poezen volwassen waren. Ook uit het experiment met volwassen katten bleek hetzelfde.

Zelfde gedrag als baby’s

De onderzoekers legden de resultaten van het onderzoek naast de resultaten van hetzelfde experiment dat is gedaan met baby’s met hun ouders én honden. Die vertoonden precies hetzelfde gedrag. De ene reactie van een kat op z’n baasje is niet beter dan de andere om tot de conclusie te komen dat katten heel veel op honden en mensen lijken.

Katten houden écht van hun gezinsleden

Onderschat de gevoelens van je kat niet

We moeten katten dus niet onderschatten in de mate waarin ze van ons houden. Zo vertellen de onderzoekers met nadruk. Deze gezelschap huisdieren willen meer van je dan alleen eten en een schone kattenbak. Ze kunnen net zo goed niet zonder jou als jij niet zonder hen.

Bron | Vice

Tineke Walet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *