India heeft veel lekkers voor vegetariërs

India heeft veel lekkers voor vegetariërs

Vegetarisch Veganistisch

India heeft veel lekkers voor vegetariërs

In India worden enorm veel specerijen gebruikt tijdens het bereiden van maaltijden. En het zijn juist de specerijen die de smaak geven. India kent een grote verscheidenheid aan etnische, maatschappelijke en religieuze bevolkingsgroepen, wat zijn weerslag heeft op de Indiase keuken.

Religieuze invloed

De verschillende godsdiensten in India (waarvan de belangrijkste het hindoeïsme en de islam zijn) hebben een grote invloed op de Indiase keuken. De koe is volgens het hindoeïsme een heilig dier en daarom zullen hindoes geen rundvlees eten. De moslims zullen daarentegen geen varkensvlees eten omdat zij een varken als onrein beschouwen. Omdat een groot aantal hindoes helemaal geen vlees eet, zijn veel Indiase gerechten vegetarisch. Traditioneel eet men in India met de rechterhand. De linkerhand raakt het eten nooit aan en wordt als onrein beschouwd.

Eiwitrijke vleesvervangers

Tevens wordt er veel gebruikt gemaakt van Seitan en Soja en kikkererwten. Allen zeer eiwitrijke vleesvervangers die gebruikt worden voor de Curry’s. Dus waarom zou je een kip slachten voor een maaltijd als  de vleesvervangers net zo goed of zelfs vaak beter smaken. Alleen al omdat deze producten de specerijen zoveel beter opnemen dan vlees.

Vlees en vis vermijden

Als je een keer naar het land op vakantie gaat besef dan dat het met betrekking tot voedselveiligheid aan te raden is om vlees zoveel mogelijk te vermijden. De hygiëne-standaard bij de verkoop van vlees en vis is niet te vergelijken met die in Nederland. Soms hangt een geslachte kip uren in de felle zon voor het in de restaurantkeuken belandt. Dat kan wel eens voor maagproblemen zorgen. Met groente en fruit is dat risico aanzienlijk lager bij vegetarisch eten India

Curry’s

India kent net zoveel verschillende curry’s. De meeste groentecurry’s worden gemaakt met een basis van kokosolie of room, water of ghee (geklaarde boter). Als je voor het eerst kennismaakt met de Indiase keuken kan het je overweldigen door de hoeveelheid keuze die er is. Daarom is het handig om te weten dat een curry altijd dezelfde basis heeft. En dat je steeds kunt kiezen voor een ander hoofdingrediënt

Veel curry’s krijgen alleen de naam van het hoofdingrediënt. Zoals bijvoorbeeld chana masala, wat niet meer betekent dan ‘kikkererwten kruidenmix’. Aloo betekent aardappel en gobi is bloemkool. Misschien is het slim om een paar  soorten groentes in het Hindi te leren. Dan weet je zeker wat je bestelt.

India heeft veel lekkers voor vegetariërs

Een aantal andere bekende Indiase gerechten

  • Thali (een Indiaas gerecht met rijst, brood en een variatie aan kleine gerechtjes en kan zowel vegetarisch als niet vegetarisch bereid worden ).
  • Curry
  • Tandoori
  • Samosa (groenten met kruiden in deeg, in een driehoekige vorm gevouwen)
  • Pakora (groenten of vlees met kruiden in kikkererwtendeeg gedoopt, daarna gefrituurd)
  • Bhaji (Zuid-Indiase versie van de Pakora: groenten of vlees in een jasje van kikkererwtendeeg, gefrituurd)
  • Dosa (heel dunne aan één zijde gebakken rijst-pannenkoek met vulling)
  • Papadum
  • Paneer (verse kaas)
  • Ghurt (volle yoghurt)
  • Sambar (een pittige heldere ochtend-groentesoep uit Zuid-India)
  • Broodsoorten: chappati, nan, idli, paratha (parontha)
  • Kofta
  • Roti
  • Dal (een gerecht van peulvruchten zoals gedroogde linzen, erwten of bonen)

Tineke Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *