Overijssel geeft 10 x kans op groene voortuin

Henk Koks vlindertuin mag niet verloren gaan

Inspirerend
Henk Koks vlindertuin mag niet verloren gaan
Wijlen Henk Kok was begaan met de natuur. “We hadden in onze buurt grote bewondering voor zijn werk.” Foto: Geert de Groot

BORCULO – De vlindertuin aan de Alexandrinalaan in Borculo mag niet verloren gaan. De buurtbewoners zetten alles in het werk om de bijzondere tuin bij de voormalige Leo-stichting intact te houden. Maar dat kunnen ze niet alleen. Hulp is onontbeerlijk. “Het zou mooi zijn als we een groep van vijf of zes vrijwilligers hebben. Dan kunnen we er samen voor zorgen dat we hier een prachtige vlindertuin houden”, zegt buurtbewoner Azem Hendriks.

De tuin werd voorheen onderhouden door Henk Kok. Maar hij is ruim een jaar geleden overleden. Kok was bijna dagelijks in de tuin te vinden. “Hij was begaan met alles wat met de natuur te maken had. We hadden in onze buurt grote bewondering voor zijn werk. Henk en zijn vrouw zijn zelfs speciaal voor die tuin hier komen wonen. Ze zijn in 2005 naar de Alexandrinalaan verhuisd”, weet Hendriks. De tuin is fors. Het terrein is zo’n zeventig bij zeventig meter groot. “Bijna een heel voetbalveld.” De vlindertuin is ontstaan in de periode dat er nog fraters woonden in het voormalige internaat. “Frater Jeroen ‘zijn achternaam is onbekend’ is er ruim zeventig jaar geleden mee begonnen. Hij creëerde een prachtige planten- en vlindertuin. Frater Jeroen is allang gestorven. Er woonden hier meer fraters, maar die zijn allemaal al vertrokken.

Henk Koks vlindertuin mag niet verloren gaan
Oranjetipje/Anthocharis cardamines

Henk Kok nam het werk over. Hij zorgde ervoor dat deze oase intact bleef.” De natuurliefhebbers konden daardoor in de zomer genieten van prachtige vlinders. “Het Oranjetipje bijvoorbeeld zien we hier elk jaar. En dat is bijzonder, want het Oranjetipje is een vrij zeldzame vlindersoort”, weet Hendriks. Kok was wekelijks zo’n veertig uur in de enorme tuin aan het werk. De vlindertuin was zijn lust en zijn leven. Maar na zijn overlijden ruim een jaar geleden moesten de buurtbewoners vrezen voor de toekomst van het vlinderparadijs. “Vorig jaar hebben we met enkele buurtbewoners de tuin onderhouden. Onderhoud is noodzakelijk. Als we niets doen, ontstaat er een bos. Dan zullen er bomen gaan groeien en blijft er van de planten en vlinders niets meer over.”

De buurtbewoners willen dat voorkomen. Het zou volgens Hendriks zonde zijn om de boel de boel te laten. Daarvoor is de vlindertuin te speciaal.

De buurtbewoners Wil Kok, Gerben van Loon en Azem Hendriks hopen nu dat belangstellenden een handje willen helpen. Het goede nieuws is dat scholieren van het AOC al op bezoek zijn geweest om te snoeien. “Daar zijn we het AOC heel dankbaar voor. Door het snoeiwerk zijn de paden weer toegankelijk geworden.” Op de landelijke actiedag NLDoet in maart komen opnieuw scholieren op bezoek. “Op die dag hopen we ook andere belangstellenden te zien. Het zou mooi zijn als zich twee of drie natuurliefhebbers melden, die wekelijks zo’n anderhalf uur kunnen werken in de vlindertuin.”

Info: Azem Hendriks, azemheefthet@hotmail.com of 0545-276533

Bron: www.berkelnieuws.nl

Tineke Walet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *