Grieks eilandje op zoek naar jonge gezinnen

Grieks eilandje op zoek naar jonge gezinnen

Reizen Vrije tijd

Grieks eilandje op zoek naar jonge gezinnen.
Heb jij zin om op een droomplek een nieuw leven te beginnen?  Misschien is deze oproep van een Grieks eiland dan  iets voor jou.
Als je bereid bent om te verhuizen naar het piepkleine Antikythera krijg je daarvoor ook nog eens 500 euro per maand van de lokale overheid. Je krijgt drie jaar lang vijfhonderd euro per maand om je op weg te helpen.

Grieks eilandje op zoek naar jonge gezinnen

Piepklein en on-gemoderniseerd

Antikythera is een piepklein eilandje en ligt in de Middellandse Zee tussen Kreta en Kythira. Zo ongeveer 45 minuten vliegen van Athene. Er wonen slechts 24 mensen. In de zomer worden dat er wat meer.
Op de website van het eiland staat geschreven dat het een van de kleinste, on-gemoderniseerde, bewoonde Griekse eilanden is. Er maar heel weinig winkeltjes en plekjes om dingen te kopen. Maar als je op zoek bent naar ontspanning en relax mogelijkheden dan zijn die daar absoluut in overvloed aanwezig. Je moet wel tegen de stilte kunnen. Want hoewel Antikythera ’s zomers bezoek krijgt van enkele honderden toeristen, is het er tijdens de wintermaanden ontzettend stil. Dan zijn de straatjes van het hoofddorp Potamos en de enige twee andere gehuchten op het eiland, Galanianá en Charchalianá, grotendeels uitgestorven.

Goed glas wijn van eigen bodem

Er is welgeteld één klein winkeltje. En een uitgaansleven kennen ze evenmin. Tevens zijn er op het eilandje geen bank of pinautomaat.
Daarentegen is de ongerepte natuur prachtig. Je kunt er fantastisch wandelen, fietsen en snorkelen. En wat dacht je van de schitterende azuurblauwe baaien. Hoe heerlijk is het om lekker te genieten van een goed glas wijn van eigen bodem. Overigens worden de meeste groenten op het eiland zelf verbouwd.

Grieks eilandje op zoek naar jonge gezinnen

Schitterend maar zwaar in de wintermaanden

Het eiland is iets meer dan 50 vierkante kilometer groot en er is maar een handjevol plaatsen om te verblijven. Op Airbnb is er maar één appartement beschikbaar. De burgemeester, Andreas Charchalakis vertelde aan de Griekse website iefimerida.gr dat het eilandje op zichzelf schitterend is. Maar in de wintermaanden is het zwaar om er te wonen. Daarom is men op zoek naar gezinnen die deze plek nieuw leven in kunnen blazen.

Jonge gezinnen nodig

Ook verteld de burgemeester dat er het eiland helemaal tot leven kwam toen er een gezin met drie kleine kinderen op bezoek was in Antikythera. Dus hebben de bewoners daar jonge gezinnen nodig, die Antikythera weer levendig maken en vullen met kinderstemmen.

Hoop op verjonging

Het lijkt een trend te worden. In meerdere kleine dorpjes in Zuid-Europa zijn huizen voor bijna niets te koop in de hoop de krimp tegen te gaan en de sterk vergrijsde bevolking te verjongen.

Bron: The Independent 

Tineke Walet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *