Gebeten door een teek en dan

Gebeten door een teek en dan

Ziekte van Lyme

Gebeten door een teek en dan

Afgelopen weekend was het echt genieten van het heerlijke zomerse weer. Maar aan dit soort weer zit ook een niet zo’n zonnige kant. Namelijk dat de teken zeer goed gedijen bij deze zomerse temperaturen. Op de site Tekenradar.nl, waar mensen hun tekenbeet kunnen registreren werden  gisteren 75 tekenbeten gemeld. Dat is ruim drie keer zoveel als op andere dagen

Mocht het jou of een kind van je overkomen, wat niet te hopen is dan kun je het beste deze richtlijnen volgen.

Gebeten door een teek en dan

Gebeten door een teek en dan, wat moet je doen:

  • Allereerst probeer de teek zo snel mogelijk te verwijderen, dit verkleint de kans dat geïnfecteerde teken bacteriën overdragen. Binnen 24 uur verwijderen geeft géén garantie dat de teek je niet kan besmetten! Uit diverse vermeldingen is namelijk gebleken dat besmetting kan plaatsvinden tussen de 0 en de 78 uur.
  • Nooit draaiend eruit trekken, en zonder de teek te beschadigen. Knijp niet in de teek aangezien er anders een risico is dat de teek zichzelf leeg maakt en dat het risico op een tekenbeet ziekte verhoogt.
  • Absoluut niet de teek irriteren met zeep, olie, alcohol of vuur e.d., dit verhoogt de kans op besmetting!
  • Daarna goed desinfecteren de plek waar de teek zat moet je gelijk goed desinfecteren met alcohol 70% of met jodium. De tekentang moet ook worden gedesinfecteerd.
  • Schrijf de datum en de plek op waar de teek zat; dit is nuttig als later blijkt dat je besmet bent geraakt. Tegen die tijd kun je namelijk de tekenbeet al weer vergeten zijn.
  • Bel je huisarts en maak melding van de tekenbeet, zodat deze wordt opgenomen in je medisch dossier.
  • Tot slot houd je de plek op je huid van de tekenbeet gedurende tenminste 12 weken goed in de gaten. Verschijnt er een rode, blauwe vlek op het lichaam (op de plek van de beet of elders) ga dan onmiddellijk naar je huisarts en vraag om een antibioticakuur.
  • EM betekent Lyme! Vergeet niet een foto van het EM te maken. Deze kan dienen als ‘bewijsmateriaal’…. Een profylactische kuur van 2 tabletten antibiotica is in het geval van een EM onvoldoende en niet volgens de richtlijn: lci.rivm.nl/richtlijnen/lymeziekte.
  • Krijg je toch last van klachten zonder dat er een vlek was, zoals griepachtige verschijnselen, keelpijn, hoofdpijn, koorts wees dan ook zeker alert en raadpleeg je huisarts. Bij ernstige twijfel kun je toch beter om een antibioticakuur vragen, neem het zekere voor het onzekere. Voor meer info zie: thuisarts.nl/ziekte-van-lyme

Meld een tekenbeet bij www.tekenradar.nl

Tineke Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *