Gazpacho ijskoude Gezonde soep voor hete dagen

Gazpacho ijskoude Gezonde soep voor hete dagen

Gezondheid Recepten

Gazpacho ijskoude Gezonde soep voor hete dagen

Gazpacho is een Spaans (voor)gerecht. Je spreekt het uit als ‘gaz-PAT-sjo. Het is een koude soep van rauwe groenten en kruiden. Gazpacho is de bekendste soep uit de Spaanse keuken. Een koude soep smaakt voor veel Nederlanders de eerste keer wat vreemd. Maar op een snikhete dag is er niets verfrissender dan een goed gekoelde kom gazpacho. En dan is het idee dat soep eigenlijk warm hoort te zijn al snel vergeten. De naam komt mogelijk van het Latijnse woord caspa, dat ‘kleine stukjes’ betekent

Verlenging van medicijnkastje

De Spanjaarden zien gazpacho als een soort verlengde van hun medicijnkastje. Of je nu een verkoudheid, griepje, kater of liefdesverdriet hebt, gazpacho maakt alles beter. Het is een super gezond gerecht want het wordt gemaakt met verser dan verse zomerse ingrediënten: rijpe tomaten vol smaak, rode paprika, knoflook en komkommer. Wat olie en azijn maken het geheel af.

Nodige vitamines en zout

Gazpacho stilt de honger, lest de dorst en voorziet het lichaam van de nodige vitamines en zout. Een super gerecht voor de warme zomerdagen dus. De ingrediënten in de soep zijn rauw en het wordt koud geserveerd. Bijna altijd wordt de soep bereid met tomaat, komkommer, paprika enz. en is deze beslist zonder vlees of bouillon. Deze soep wordt niet verwarmd maar behoort ijskoud gegeten te worden.

Gazpacho ijskoude Gezonde soep voor hete dagen

Recept:

Ingrediënten

 • 750 gram verse Tomaten
 • 1 Rode paprika
 • 1 Komkommer
 • 2 Uien
 • 400 ml Water
 • Wijnazijn
 • 3 eetl extra vierge Olijfolie
 • 3 teentjes Knoflook
 • Flinke snuf Zout en peper
 • Bosje bladpeterselie
 • Croutons voor de garnering
 • Geroosterde broodjes per persoon

Snijd de groenten en kruiden fijn.
Doe alle ingrediënten samen in een pan, houd een klein beetje uit de pan voor de garnering
Zet de blender in de pan en blijf net zo lang malen tot alles gebonden (door de azijn en olie) en glad is. Zet de gazpacho nog een uur in de koelkast zodat het lekker koud wordt.

Schep het in een kom per persoon en garneer met de overgebleven stukjes groenten en kruiden. Strooi er de croutons overheen en leg de geroosterde broodjes er naast, eventueel lekker besmeerd met kruidenboter.

Gazpacho ijskoude Gezonde soep voor hete dagen
Groene Gazpacho

Je kunt ook een groene variant maken.
Daarvoor gebruik je dit recept

Groene Gazpacho

Variant met groene paprika, komkommer, bleekselderij, gekookte doperwten, knoflook, ui en groene chilipeper. Vermengd met olijfolie en witte wijnazijn.

Vijzel

Oorspronkelijk werden alle ingrediënten, met uitzondering van het zout en de croutons, fijngesneden, gemengd en gepureerd met een vijzel maar tegenwoordig wordt meestal de blender gebruikt. Eventueel wordt het mengsel daarna gezeefd. Een deel van de ingrediënten wordt vaak alleen gesneden en er soms apart bij geserveerd zodat ieder ze naar eigen smaak kan toevoegen. Eigenlijk kunnen allerlei ingrediënten in de gazpacho verwerkt worden zolang het bindmiddel, de wijnazijn en olijfolie, maar van goede kwaliteit zijn

Tineke Walet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *