Lourdes, Hier heerst een energie van warmte en verbinding

Reizen Vrije tijd

We lopen in Lourdes!
Wat een bijzondere, indrukwekkende ervaring.  We zijn er een keer langsheen gereden.  We hebben er vaak over gesproken. Een bezoek aan Lourdes heeft zelfs een hele tijd op mijn “bucketlist” gestaan. En nu lopen we door de straten op weg naar de grot. Het leven zit vol mooie verrassingen als je de regie durft over te laten aan het universum.
Lourdes, het stadje in het zuiden van Frankrijk in de uitlopers van de bergen van de Pyreneeën dat is uitgegroeid tot een van de grootste bedevaartsplaatsen in de wereld.
Het verhaal op zich is al een sprookje, en het maakt mij niets uit of het al dan niet gebeurt is. Hier heerst een energie van warmte en verbinding

Lourdes, Hier heerst een energie van warmte en verbinding

Bernadette Soubirous,


Het verhaal gaat dat In 1858 Bernadette Soubirous, toen een 14-jarig meisje uit het dorp, tussen 11 februari en 16 juli van dat jaar verschillende verschijningen zag van “een witte dame” in de buiten het dorp liggende grot van Massabielle .
Zij sprak van een mooi meisje, ongeveer van haar eigen leeftijd, ongeveer even lang, in het wit, met wie zij oog in oog sprak alsof zij vriendinnen waren.
Het waren achttien verschijningen die niet lang daarna door kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders werden beschouwd als die van de Heilige Maagd Maria . Bernadette heeft overigens nooit gezegd dat zij Maria had gezien.
Telkens als zij terug naar de grot ging omdat ze zich geroepen voelde, gingen er meer mensen met haar mee.

Lourdes Hier heerst een energie van warmte en verbinding

Lichtjesprocessie

We zijn nog dezelfde avond naar de “ lichtjesprocessie” gegaan. Ongelofelijk indrukwekkend is het om dit met eigen ogen te kunnen zien. 
Werkelijk duizenden mensen vanuit de hele wereld komen wekelijks naar hier. Ik heb echt alle nationaliteiten voorbij zien komen. Enorm veel verschillende soorten klederdrachten.  Allerlei verschillende religieuzen zoals monniken,  nonnen, kapelaans, priesters enz. Ik zag scoutinggroepen vanuit alle landen van de wereld. Er liepen bevolkingsgroepen vanuit veel landen.

Emoties en hartstocht creëren een unieke sfeer

Overal zijn emoties en hartstocht voelbaar en creëren ze een unieke sfeer. Hier heerst verbinding zonder oordeel.  Terwijl ik het immense plein naar de grot en het plein opliep overviel mij een enorme rust.
Het is een gevoel van vertrouwen, van eenheid maar ook van liefde en verbinding. Hier is werkelijk iedereen gelijk. Ik zocht een bankje om op te gaan zitten.  Door de regen van vandaag was het nog nat. Maar nog geen seconde later werd ik al in het Frans geroepen door een jongeman die met zijn oude moedertje op een ander bankje zat. Hij zei:” kom hier maar naast ons zitten,  ik heb het bankje al droog gemaakt “. Er volgde nog een leuk gesprek, zij het vanaf mijn kant in wat gebrekkig Frans.  Vol verbazing heb ik geluisterd naar de muziek, de woorden, het gezamenlijke Ave Maria gezang etc. Prachtig was het. Toen de processie ging lopen ben ik weer naar de ingang van het plein terug gelopen.  De processie is magisch en indrukwekkend. Dit hele gebeuren in het donker maakt het geheel sprookjesachtig. De duizenden vlammetjes van de kaarsen vormen een vurige slang die zich over het plein kronkelt.

Lourdes Hier heerst een energie van warmte en verbinding

Heerlijk als het leven je deze verrassingen brengt.

De volgende dag zijn we weer naar de grot en het plein  van de basiliek gegaan om flessen “Lourdes water” te halen. En om de grot, het plein, de basiliek en Lourdes bij daglicht te  bewonderen. Of dat handig was is een ander verhaal 🤪. Zwaar beladen moesten we weer naar de camper zien te komen. Omhoog klimmen welteverstaan. Een tussenstop voor een kopje cappuccino werd zeer gewaardeerd uiteraard. . En wederom in mijn beste Frans bestelde ik dat inclusief water voor Bobby. We keken dan ook vol verbazing naar elkaar en moesten lachen toen de ober na de betaling ” Tot ziens” zei tegen ons.  De beste man had allang door gehad dat wij Nederlanders waren.
Wat een mooie ervaring.
We nemen deze ervaring dankbaar met ons mee. Heerlijk als het leven je deze verrassingen brengt.

Tineke Walet