Dennenappels en de pijnappelklier

Dennenappels en de pijnappelklier

Bewustwording

Dennenappels en de pijnappelklier.
Laatst waren we weer op een van mijn favoriete plekjes in Nederland. Dit plekje is omringd door dennen en sparrenbomen. Dus elk raam waar ik vanuit keek zag ik een dennen of een sparrenboom staan.
Om zo omsingeld te zijn door bomen geeft mij altijd een veilig en rustgevend gevoel.

En waar pijnbomen zijn, zijn dennenappels. Tijdens de wandeling met de hond zie je ze overal gewoon doelloos liggen op de grond. Maar als je de tijd zou nemen om hun symboliek te onderzoeken kom je erachter dat ze een diepe betekenis herbergen.

Dennenappels pijnappelklier symbool licht verlichting geschiedenis magie magisch moeder natuur cadeau bos wandeling

Symbool

Gedurende de hele “beschreven” geschiedenis van de mensheid zijn dennenappels een symbool geweest van menselijke verlichting, opstanding, eeuwig leven en wedergeboorte.

En wist jij dat Coniferen behoren tot de oudste vormen van plantenleven op aarde.
Er zijn sporen gevonden van coniferen die teruggingen tot 300 miljoen jaar geleden, en sporen van dennen zijn terug te voeren tot 153 miljoen jaar geleden.

Dennenappels en de pijnappelklier

Geschiedenis over de dennenappel

Deze, voor ons zo gewoon lijkende vrucht van de pijnbomen; blijkt verbluffende heilige geometrie uit de natuur, en werd vereerd door de oude culturen.
De Mexicaanse god “Chicomecoatl” zie je op afbeeldingen staan met dennenappels in de ene hand en een groenblijvende boom in de andere.
Hindoe goden worden ook vaak afgebeeld met een dennenappel in uitgestrekte hand.
De Egyptische staf van Osiris toont twee spiraalvormige slangen rechtopstaand om elkaar te ontmoeten bij de dennenappel.
En er zijn oude Assyrische paleisgravures die mensen met vleugels tonen die dennenappels vasthouden. Al deze afbeeldingen lijken de dennenappel te gebruiken als een symbool van hoog bewustzijn en verlichting, ontwaking of onsterfelijkheid.

Voor een van de vroegere volken, de Kelten, vertegenwoordigden dennenappels regeneratie en werden ze gebruikt als vruchtbaarheids bedel.
Men legde de dennenappels s, nachts onder hun kussen. En de oude Romeinen associeerden dennenappels met de godin van de liefde, Venus.

De katholieke kerk gebruikt de dennenappel ook in haar iconografie. Er is een dennenappel uitgehouwen in de heilige staf die de paus draagt ​​tijdens religieuze ceremonies. En er staat een gigantische bronzen dennenappelstandbeeld in het Vaticaan in Rome. (hier heb ik wel mijn twijfels over of dit wel ten goede gebruikt wordt. Het vaticaan heeft wel meer symbolen gekaapt voor onjuiste doeleinden namelijk maar dat even terzijde)

De gouden spiraal, gouden ratio en fibonacci volgorde

Deze Gouden Spiraal en Gouden Ratio komen overal in de natuur voor, van het groeipatroon van bladeren en bloemen tot de spiralen van sterrenstelsels, in ons lichaam, op de wereld, kortom overal

Als je naar een dennenappel kijkt zie je dat deze uitwaaiert in een Fibonacci-spiraalreeks in beide richtingen. Er staat op het internet dat  de Gouden Spiraal een logaritmische spiraal is en zijn onderscheidend vermogen ligt in het feit dat hij Phi (gulden snede) heeft als zijn groeifactor. Dus voor elke kwartslag die de spiraal maakt, wordt hij breder of weg van de oorsprong met een factor Phi. Twee grootheden zijn in gulden snede (die gelijk is aan 1,618) wanneer hun verhouding gelijk is aan de verhouding van hun som tot de grotere hoeveelheid.

Dennenappels en onze pijnappelklier, magisch

Dus de eenvoudige dennenappel is eeuwenlang verheven geweest als symbool van allerlei soorten verlichting. Klinkt logisch, want dennenappels zijn erg lichtgevoelig. Ze sluiten zich als het donkerder wordt of is en ze openen zich zodra het lichter wordt. Ik heb opgezocht dat dit te maken heeft met voortplanting. Zonnige dagen bieden meer droge omstandigheden zodat de kleine zaailingen genesteld in de schubben van de dennenappel gemakkelijker door de lucht kunnen verplaatsen. Grijze, regenachtige dagen zijn niet ideaal voor het verspreiden van zaden, dus de dennenappel sluit zich gewoon bij vochtige weersomstandigheden.

De pijnappelklier is een opmerkelijk kenmerk van het menselijke lichaam. Er is nog best veel onwetendheid over helaas. Genesteld in de hersenen tussen de twee hersenhelften, is het een bron van eindeloze intriges op het gebied van mystiek. En als men spreekt over ons derde oog wordt daarmee de pijnappelklier bedoeld. Zelf noem ik het ook wel mijn droomcentrum.

Onze pijnappelklier heeft dus ook de vorm van een dennenappel en ligt in het centrum van onze hersenen. Dit orgaan is nauw verbonden met de waarneming van licht door ons lichaam. De pijnappelklier moduleert onze waak en slaap patronen en biologisch ritme waarvan de cyclus ongeveer één dag duurt. Dat is heel interessant.

Fascinerend

Ik vind het absoluut fascinerend dat zowel de dennenappel als de pijnappelklier er niet alleen hetzelfde uitzien, maar ook dezelfde functie hebben. Ze zijn beiden lichtgevoelig en door licht beïnvloed. Dat is toch magisch!

Voor mij is het gelijk duidelijk waarom ik altijd zo wordt aangetrokken door dennenappels. En ik er altijd een aantal wil meenemen. Ik vind het heerlijk om er een aantal op een schaal te hebben liggen in huis zodra de koude donkere dagen beginnen.
Nu ik dit weet krijgen ze van mij in het vervolg een extra mooie plek ter ere van hun magie en symboliek.

Ik hoop dat jij ook een plekje in jouw woning kunt creëren om de magie van dit prachtige cadeau van moeder natuur en het seizoen van het licht te kunnen verwelkomen.

Tineke Walet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.