Boskip Chicken of the woods Zwavelzwam

Boskip Chicken of the woods Zwavelzwam

Recepten Weetjes

Eetbaarheid en bewaren

Zwavelzwam is ook bekend als “chicken-of-the-woods” of “boskip”.
Deze bijzondere zwam groeit op de wonden van diverse loofhout soorten en is in de zomermaanden vaak te vinden.
Het is het beste te oogsten, en het lekkerst als het nog jong is.
Je kunt je het ook prima rauw in te vriezen.
Wat nou zo bijzonder is aan deze paddenstoel, zwam, boskip, is dat de structuur en de smaak echt lijkt op kipfilet. En voor mensen die alleen plantaardig, vegan, vegetarisch willen eten is dit een heel fijn alternatief
Voor mensen die zwavelzwam voor het eerste keer gaan eten is het aan te raden om eerst een klein
stukje te proeven. Er zijn mensen die allergisch zijn voor paddenstoelen, dus sommige mensen kunnen vervelende reacties krijgen 

Structuur van kipfilet

Boskip Chicken of the woods Zwavelzwam

De zwavelzwam is een veelvoorkomende paddenstoel die goed gegeten kan worden. De smaak en de textuur van deze paddenstoel komen overeen met kippenvlees.
De Engelse naam “chicken of the woods”, letterlijk vertaald: “boskip” geeft dit ook aan.
De zwavelzwam heeft dan ook een draadjesachtige structuur.
In verse toestand kan de zwavelzwam worden ingevroren waarbij de smaak en de textuur bewaard blijven.
Drogen is een minder goede optie, omdat het dan heel taai en droog wordt.
Sommige paddenstoelen kunnen wel eens een allergische reacties bij mensen veroorzaken.
Het is dus raadzaam om als je deze paddenstoel wil proberen, eerst een kleine hoeveelheid te eten zodat je kunt weten of je er allergisch voor bent.
De exemplaren die gevonden worden op taxushout moeten vanwege ophoping van het gif van de taxus niet gegeten worden.
De zwavelzwammen/boskippen die voorkomen op wilgen en kastanje en andere bomen zijn vanwege lage bitterheid favoriet.

Boskip Chicken of the woods Zwavelzwam

Recepten

Basisrecept
De beste manier om de smaak van een verse “ boskip” te ervaren is om het in fijne reepjes te snijden
en in wat plantaardige olie of boter een paar minuten op een hoge temperatuur te bakken.
Een uitje, knoflook, peper en zout kunnen de smaak versterken en/of verbeteren.
En….boskip, zwavelzwam is super geschikt om stoofpotjes mee te maken


Boskipsaté met gekruide hazelnootsaus


Ingrediënten voor 4 personen

  • 350 g zwavelzwammen, schoongemaakt en in blokjes of reepjes
  • 5 g geroosterde hazelnoten
  • 1 ui
  • 50 g witbrood, zonder korst
  • 2 eetl. (Hazelnoot) olie
  • 500 ml groentebouillon
  • 1/2 theel. Kaneel
  • 2 theel. Honing
  • geraspte schil en sap van 1/2 kleine sinaasappel
  • 1 theel. Zout
  • 1/2 theel. cayennepeper


Bereiding
Leg de boskip blokjes in de gekookte groentebouillon (van het gas af) en laat ze in 2-3 minuten zacht worden.
Haal de blokjes uit de bouillon
Rijg de blokjes op satéprikkers.
Doe de hazelnoten met de ui in een keukenmachine, maal alles fijn.
Doe dan het brood, de olie, bouillon, kaneel, honing, sinaasappelschil en -sap erbij. Meng alles goed en breng op smaak met zout en cayennepeper.
Giet de helft van deze saus over de saté en laat een half uur marineren.
Verwarm de grill of grillpan en rooster de saté aan beide kanten 4 minuten.
Serveer de saté<s met couscous of rijst, een groene salade en de rest van de saus, al dan niet opgewarmd.

Boskip met Risotto

Boskip met risotto

Ingrediënten voor 4 personen

  • 350-400 gr boskip in kleine blokjes gesneden
  • 280 gr risottorijst
  • 2 uien fijngesneden
  • 2 tenen knoflook fijngesneden
  • 1 glas witte wijn
  • olijfolie
  • 1 liter groentebouillon
  • Wat plantaardige olie of boter  
  • 1 kopje (vegan)Geraspte kaas,
  • 1 bosje peterselie fijngesneden

Bereiding

De boskip, zwavelzwam even schoonmaken
Breng de bouillon aan de kook en houdt het tegen de kook.
Verwarm de olie of boter in een grote pan en bak hierin de ui glazig.
Doe dan de knoflook erbij en de rijst, draai het vuur hoog en blijf omscheppen tot alle rijst er mooi glazig uitziet.
Blus het af met het glas wijn en draai het vuur laag.

Het maken van de risotto duurt ongeveer 20 minuten, en na 10 minuten doe je een flinke scheut bouillon er bij in
Nu goed roeren tot alle bouillon is opgenomen door de rijst

Vervolgens doe je nog een aantal keert wat bouillon erdoor en roer je tot alle bouillon is opgenomen door de rijst.

Nu kunnen ook de blokjes boskip erbij in

Als de rijstkorrels beetgaar zijn, kan je de kaas erdoor mengen en ook de helft van de peterselie.
Roer het geheel even goed door en verdeel het op de borden
Strooi er op het bord nog wat peterselie over.

Boskip

Stoofpotje van Boskip met pittige witte kool

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 witte kool in dunne reepjes gesneden
  • 1 grote ui, in plakjes gesneden
  • 2 tenen knoflook, fijn gehakt
  • 1 groene paprika, in reepjes gesneden
  • 1 verse rode peper fijngesneden
  • 500 g boskip, gesneden in blokjes
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • Een halve theelepel kurkuma
  • Een halve theelepel komijnzaad
  • 4 eetlepels plantaardige of olijfolie
  • 3 fijngesneden tomaten, of een half kopje tomatensaus uit een pakje of blikje
  • sap van een halve citroen
  • zout en peper naar smaak

Bereiding
Verhit wat olie in een grote pan en bak de boskip, de ui, de knoflook, de paprika’s en de chilipeper tot ze zacht beginnen te worden
Roer de kruiden erdoor en voeg dan de tomatensaus toe
Goed roeren en paar minuten laten pruttelen op een laag vuur
Voeg de kool toe en schep alles goed om en om
Maak het gerecht op smaak met zout en peper en laat het zachtjes stoven tot de kool (beet)gaar is
Roer er vlak voor het eten het citroensap door
Serveer het stoofpotje met gekookte aardappels of rijst

Boskip met gebakken aardappel en ui

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 kg aardappelen, geschild
  • 50 g plantaardige boter of olie
  • 2 middelgrote uien, fijngesneden
  • 1 struik bleekselderij, fijngesneden
  • 1 kleine wortel, geschrapt en in dikke reepjes gesneden
  • 250 g boskip(zwavelzwam), schoongemaakt en in dikke blokjes gesneden
  • 50 ml medium sherry (vervliegt tijdens koken)
  • 3 eetl. fijngesneden peterselie
  • 1 eetl. fijngesneden bieslook
  • geraspte schil van 1/2 citroen
  • zout en versgemalen peper

    Bereiding
    Kook de aardappelen in 20 minuten gaar.
    Giet ze af, laat ze afkoelen en snijd ze in dikke blokjes.
    Verwarm de plantaardige boter of olie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag, voeg de uien, selderij en wortel toe en bak ze lichtbruin.
    Voeg de boskip blokjes en de sherry toe en laat het vocht verdampen.
    Doe de aardappelen, kruiden, citroenschil, zout en peper er bij en bak tot alles knapperig bruin is.
    Dit gerecht is heerlijk met een salade van frisse en jonge spinazieblaadjes.

Tineke Walet