Elke dag een wandeling is gezond voor lichaam en geest

Elke dag een wandeling is gezond voor lichaam en geest

Gezondheid

Elke dag een wandeling is gezond voor lichaam en geest
Wandelen is hoogst waarschijnlijk de meest gezonde en ontspannende bezigheid die er is.
Voor je lichaam en je geest is elke dag een half uurtje wandelen naast het eten van voldoende groenten en fruit eigenlijk alles wat het nodig heeft. Echt alle lichaamsdelen hebben hier baat bij.
Samen met het licht van de zon en wat schone lucht doet wandelen wonderen voor je lichaam.elke dag een wandeling is enorm gezond voor je lichaam en geest

Wandelen maakt je  blijer, rustiger en minder gestrest. Door te wandelen maakt je lichaam endorfine en serotonine aan. Deze hormonen zorgen ervoor dat je een blij en ontspannen gevoel krijgt. Ook het stress­hormoon cortisol daalt en angstige en depressieve gevoelens nemen af.

Deze positieve effecten worden extra versterkt doordat je in de natuur loopt.
Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat lopen in de natuur enorm goed is voor je lichaam én je geest .

Elke dag een wandeling is gezond voor lichaam en geestMaar zeg nou zelf, als je een vogeltje hoort zingen, als je de blaadjes onder je voeten voelt knisperen, als je de wind om je gezicht heen voelt waaien en je haren wapperen vrolijk rond daar wordt toch ieder mens blij van.

Als je buiten wandelt worden al je zintuigen geprikkeld.
De schoonheid van de natuur, tenminste als je die kunt zien, zorgt er voor dat je meer ruimte in je hoofd krijgt.. |
Door in de natuur te wandelen kun je daarom sneller en makkelijker een oplossing vinden voor dingen waar je in bed over ligt te piekeren.

Wandelen lijkt opnieuw uitgevonden

De Japanse Arts Yoshiro, ontdekte al in de jaren ’60 dat we gemiddeld zesduizend stappen per dag zetten.
Maar om gezonder te leven, zouden we eigenlijk naast het gemiddelde van die zesduizend stappen per dag en een half uurtje moeten gaan wandelen, wat gelijk staat aan nog vierduizend stappen.
Hierdoor zou je lichaam voldoende beweging krijgen om gezond te blijven en voldoende calorieën te verbranden.
Tevens is gebleken dat mensen die voldoende wandelen een goed geheugen hebben of houden. Vooral om Alzheimer of dementie preventief tegen te gaan, schijnt wandelen goed te werken.
Voor mensen die al meerdere jaren elke dag een half uur wandelen, kan dat tot 50% schelen om dementie of Alzheimer te krijgen.
Onderzoek heeft aangetoond dat wandelen een goede manier is om hart en bloedvaten in conditie te houden. Dagelijks een half uurtje wandelen verlaagt de kans op problemen met hart en bloedvaten met wel 50 procent. Ook zal de bloeddruk en het cholesterolgehalte in het bloed aantonend lager blijven bij mensen die dagelijks een half uur per dag wandelen.

Wandelen is dus gezond, goedkoop en gemakkelijk te doen.

Er bestaat geen medicijn, dieet of sport, waardoor je in korte tijd,  zó goedkoop en zonder moeite, blijvende resultaten op het gebied van afvallen, gezondheid en fitheid kunt behalen. Spanning, stress en depressieve gevoelens worden door een wandeling in de natuur bewezen minder, waardoor het dus ook goed is voor je geestelijke gezondheid, en dat is  weer bewezen van invloed is op je lichamelijke gezondheid.
Wandelen is ook goed voor de biologische klok, waardoor in en doorslapen beter lukt. Ook de kwaliteit van het slapen verbetert.
Het is goed voor de stofwisseling en darmen omdat een dagelijkse wandeling de werking van de darmen stimuleert.
Wandelen is heel laagdrempelig. Het is totaal niet belastend voor het lichaam, je loopt niet snel een blessure op, je kunt het overal doen en het is gratis. En het kost je slechts dagelijks  een half uurtje van je tijd.
Een half uurtje lopen per dag en lichaam en geest worden er in korte tijd beter van. Als je met iemand samen loopt, al is het maar je hond, zal het extra gemakkelijk vol te houden zijn.Elke dag een wandeling is enorm gezond voor je lichaam en geest

Wilskracht

En dan daarbij: ”wilskracht” kun je trainen. Als je jezelf de discipline kunt aanleren om iedere dag een wandeling te maken, zal dat absoluut een effect hebben op alle andere zaken die je wilt aanpakken in je leven.
Het mooiste cadeau wat je jezelf iedere dag weer kunt geven is om in alle vroegte op te staan en een boswandeling te gaan maken. Je zult dan al snel merken dat het inderdaad een positieve uitwerking heeft op je lichaam. Als je de zon ziet opkomen en je staat tussen al die prachtige bomen en struiken, je ruikt de natuur, en je hoort de vogeltjes zingen dan wordt je vanzelf gegrepen door de schoonheid van de natuur. Je kunt niets anders dan blij zijn. Al na een paar dagen wandelen zal jij ook de heilzame werking voor je lichaam gaan ondervinden en voor je het weet wandel je elke dag.

Er is niets beters voor lichaam en geest dan een half uurtje per dag wandelen in de buitenlucht! Elke dag een wandeling is gezond voor lichaam en geest

Ga Wandelen, En Geniet!

Tineke Walet

1 thought on “Elke dag een wandeling is gezond voor lichaam en geest

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *