Duurzame Kippenboerderij kan dus absoluut wel

Duurzame Kippenboerderij kan dus absoluut wel

Natuur

Duurzame Kippenboerderij kan dus absoluut wel

Kipster is namelijk zo’n kippenboerderij. Deze boerderij is milieu, dier en mensvriendelijke. Het is een innovatieve kippenboerderij.

Duurzame Kippenboerderij kan dus absoluut wel
Foto: LIDL

De Kipster-boerderij is een unieke kippen boerderij net buiten het centrum van Venray. Je kunt altijd komen kijken, want het educatieve centrum van de boerderij is open voor bezoek!  

De boerderij is mogelijk gemaakt dankzij het vertrouwen van de directeur van de Lidl. Hij tekende voor grootschalige afname van de eieren nog voordat de boerderij was gerealiseerd.

Boer Styn

Boer Styn is nog jong, maar heeft het vak al als kind geleerd, zijn vader is namelijk ook kippenboer. Styn zorgt dagelijks voor 24.000 leghennen in de Kipster-boerderij. Kipster verkoopt zijn eieren bij de Lidl, in een verpakking gemaakt van aardappelzetmeel. Ook de jonge haantjes, die normaal worden vergast, worden door Kipster grootgebracht en na 15 tot 17 weken geslacht en verwerkt tot Heerlijke Hollandse Haanburgers.

Duurzame Kippenboerderij kan dus absoluut wel
Foto LIDL

Van nature bosdieren

Bij Kipster is op het gebied van duurzaamheid aan alles gedacht.

  • het welzijn van de kippen
  • de impact van de stal op het milieu
  • maar ook aan de boer en de omgeving 

Kippen zijn van nature echte bosdieren. In de Kipster-boerderij kunnen de kippen lekker rondscharrelen in een bosrijke omgeving met veel daglicht en frisse buitenlucht.

Duurzame Kippenboerderij kan dus absoluut wel

Duurzaamheid

De kippen krijgen voer dat bestaat uit afval van grote bakkerijen en bijproducten van het land, zoals haverdoppen. Ze krijgen dus letterlijk de restjes die over zijn en hebben zo geen negatieve impact op het milieu Hierdoor hoeft er geen landbouwgrond gebruikt te worden voor het verbouwen van voer voor de kippen.

Qua energiegebruik is ook aan alles gedacht, zo liggen op het dak van de boerderij 1.097 zonnepanelen, meer dan genoeg voor de eigen energiebehoefte. Door het opwekken van eigen energie en het gebruik van duurzaam voer is Kipster het eerste klimaatneutrale ei ter wereld.

En als laatste wordt de fijnstof die vrijkomt bij de boerderij opgevangen. Dit betekent dat er geen uitstoot bij Kipster is; de lucht die de stal uitkomt is nog schoner dan de lucht die stal in gaat. Dat is goed voor de omgeving.

Nieuwetijds Boerderij

Kipster is een nieuwetijds boerderij. Het laat zien hoe het nieuwe boeren bij deze tijd hoort. Het maakt gebruik van wat er al is zoals afval van bakkerijen en landbouwgebieden.  Het heeft oog voor de kip d.m.v. de meest natuurlijke leefomgeving. De boer krijgt een eerlijke prijs.  En de consument een betaalbaar ei.

Het zou voor meerdere boerderijen een prima idee zijn om de boerderijdieren te voeren met reststromen uit andere ketens. En is het voer op, dan hebben we een natuurlijke stop op onze dierenpopulatie.
Dát is pas een nieuwe manier van boeren

Tineke Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *