De Vegetarische hamburgertest, wie is de winnaar volgens het testpanel

De Vegetarische hamburgertest, wie is de winnaar volgens het testpanel

Vegetarisch Veganistisch

De Vegetarische hamburgertest, wie is de winnaar volgens het testpanel

Sinds ik de documentaire What the health gezien heb ben ik spontaan van het ene op het andere moment gestopt met het eten van vlees. Waarom ik stopte op dat moment heeft absoluut alles te maken met mijn ziekte van Lyme. Mijn dochter was al jarenlang gestopt met vlees eten en daar hield ik altijd rekening mee met het bereiden van de maaltijd. Vlees is/was sowieso niet het allerbelangrijkste eten voor mij en ik gebruikte al vaker alternatieven. Maar ik kan je nu vertellen dat stoppen met vlees er toe heeft bijgedragen dat ik me beter voel. Natuurlijk ben ik ook een echte lekkerbek en eet ik graag dus een lekker broodje hamburger. Daar zeg ik geen nee tegen. Al is dat dan wel een vega hamburger. En heel eerlijk gezegd maakt het mij niet zo veel uit welke het is. Het lekker maken van een broodje hamburger doet ieder op zijn eigen manier.

De Vegetarische hamburgertest, wie is de winnaar volgens het testpanel

Bourgondische vegetariër

Er zijn steeds meer mensen die hun gebruikelijke stukje vlees vervanger door een vegetarisch stukje. Trouwens in de Indonesische/Aziatische keuken wordt er al jarenlang gekookt/gebakken met soja, tempé, jackfruit, seitan, allen vleesvervangers. Dus zo bijzonder is het niet. Er wordt jammer genoeg tegenwoordig overal zo’n hype van gemaakt.
Maar goed, zoals ik al schreef, voor mij was de keuze gemakkelijk. Het is beter voor mijn gezondheid dus doe ik het. En ik mag wel zeggen dat ik nu al een ster ben geworden in deze nieuwe kookwijze. Alles wat ik zo lekker vond/vind en waar het ingrediënt vlees in voor kwam heb ik al een goede vervanger voor gevonden. Tja een Bourgondiër zijn kan dus ook met vleesvervangers.

Oké To the point.

Het BNN Vara programma Kassa vond het dus de hoogste tijd voor een vegetarische burgertest. Deze test werd gedaan door een zogeheten testpanel

Welke burgers worden er getest?

De Vegetarische hamburgertest, wie is de winnaar volgens het testpanel
Bron: BNN VARA Kassa

Het testpanel bestond uit

Bastiaan Van der Staak is chef-kok bij groenterestaurant Broei in Utrecht. Hij is geen vegetariër, maar eet wel eens vegetarische burgers uit de supermarkt. Volgens hem leidt dat vaak tot een teleurstelling omdat een vegetarische burger het mondgevoel van een echte hamburger niet evenaart.

Justes Maduro is de volgende tester en hij heeft alles met hamburgers. Hij is presentator van het YouTube-kanaal Morning After Meal. Een goede hamburger moet volgens hem een goede structuur en een goede kruidenmix bevatten. Justes eet 3 keer per week vegetarisch en kent de vegetarische burger.

Tester 3 is Karin Luiten zij is bekend van haar strijd tegen koken ‘uit pakjes en zakjes’ en daar ben ik het mee eens. Ze heeft intussen twaalf kookboeken en scheurkalenders gepubliceerd, maakt handige kookvideo’s, schrijft voor de krant en voor verschillende tijdschriften. Volgens Karin moet het een contrast zijn van knapperigheid en smeuïgheid.

De Vegetarische hamburgertest, wie is de winnaar volgens het testpanel
Welke burger is het gezondst?

Alle vegetarische burgers worden meegenomen naar Astrid Postma-Smeets, voedingsdeskundige bij het Voedingscentrum. “Deze burgers leveren een aantal belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten, ijzer en vitamine B12 die ook in vlees zitten en ook in een goede hoeveelheid. Een aantal van deze burgers bevat ook meer vezels dan een vleesburger, dat is dan mooi meegenomen. Net als bij vleesburgers bevatten deze burgers wel vaak veel zout.” En dat is niet zo mooi.

Alle burgers die getest werden bevatten meer dan de 1,1 gram zout per 100 gram burger. Dat is het maximum dat een burger aan zout mag bevatten, vindt het Voedingscentrum. Sommige burgers bevatten zelfs een kwart van de a.d.h van 6 gram zout per persoon. De uitschieter is de mc2 Burger van De Vegetarische Slager. Deze bevat 1,8 gram zout per 100 gram. En dat is volgens Astrid veel te veel. Deze burger komt voor het Voedingscentrum dan ook als het ongezondst uit de test. De gezondste koop is de vegetarische burger van het huismerk van Albert Heijn. Deze bevat de meeste vezels, het minste zout en er zit ijzer en vitamine B12 in.

De uitslag van de test:

  1. Vegetarische Gegrilde Hamburger van Albert Heijn
  2. Vegetarische burger van Garden Gourmet
  3. 3 Vegetarische Hamburger van Jumbo Veggie Chef
  4. 3 mc2 Burger van De Vegetarische Slager
  5. Vega Burger van Vivera
  6. Meat Free Days Vega Burger
  7. My best Veggie Vega Burger

Klik hier voor de hele uitslag en het oordeel van de jury.

Zie hier het filmpje van de test

Ik denk dat ik zo maar eens een lekker broodje hamburger ga maken voor de lunch

Tineke Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *