Dagelijks citroen is super gezond

Dagelijks citroen is super gezond

Eten & Drinken

Na een prachtige route door het Spaanse platteland, waarbij we tal van velden vol citroenbomen en schattige kleine boerderijen gepasseerd waren was ik geïnspireerd geraakt om me meer te gaan verdiepen in de goede eigenschappen van de citroen. Ik had het namelijk al zo vaak gelezen dat je elke dag zou moeten beginnen met een glas warm water met vers citroensap. Dagelijks citroen is super gezond  

Dagelijks citroen is super gezond

Goede start, veel baat bij

Zogezegd, zo gedaan, en dat is niet voor niets geweest. Want sinds mijn onderzoek start ik nu iedere dag op met het drinken van een glas warm water met een halve vers geperste citroen op mijn nuchtere maag.
Ik kan je vertellen dat ik er heel veel baat bij heb. In eerder geschreven artikelen vertelde ik al dat ik al veel jaren strijd tegen de ziekte van Lyme. Door eigen ervaring kan ik nu zeggen dat het mijn immuunsysteem heeft versterk en dat dagelijks citroen mij helpt om me beter te voelen.  Voor mij is het dus een blijvend ochtendritueel.

Citroenen zitten niet alleen bomvol vitamine C, ze zijn ook rijk aan kalium, calcium, fosfor, magnesium en pectinevezels. Voor mij zijn citroenen een superfruit dus.

Dagelijks citroen is super gezond

Waar zijn citroenen allemaal goed voor

 1. Weerstand. Je krijgt elke dag een gezonde vitamine C boost. Vitamine C heeft een functie als antioxidant in het lichaam en is nodig voor de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en het in stand houden van de weerstand.
 2. Darmen. Ze zetten je darmen aan het werk
 3. Stoelgang. Je krijgt een regelmatige stoelgang
 4. Immuunsysteem. Dagelijks drinken of eten van citroen versterkt je immuunsysteem. Het helpt het ook om opkomende griep of verkoudheid te lijf te gaan
 5. Energie boost. Als energie boost. Want volgens onderzoeker Carey Reams (1903 – 1985) zijn citroenen energiebommen. Vandaar dat het ook zo fijn is om je dag ermee te beginnen.
 6. Zuurstofgebrek. Citroen helpt ook bij zuurstofgebrek. Volgens de bergbeklimmer Edmund Hillary was het hem nooit gelukt om als eerste de top van de Mount Everest te bereiken zonder citroenen.
 7. Afslanken. Citroenen zijn de eerste hulp bij gewichtsverlies. Doordat citroenen veel pectinevezels, die verzadigen, bevatten.
 8. PH-Waarde lichaam. De alkalische werking van citroenen zorgen voor een balans van je PH-waarde in je lichaam. Een alkalische (basische) pH-waarde is voor je gezondheid van essentieel belang. De pH-waarde zegt iets over de zuurgraad in ons lichaam, die kan variëren van 1 tot 14. Een pH-waarde van 7,0 is neutraal en weerspiegelt een optimale zuur-base huishouding. In een zuur milieu kunnen kankercellen goed gedijen.
  Citroenen zorgen dus voor een goede basis ph waarde
 9. Spijsvertering.Verbetering van je spijsvertering. Citroen stimuleert de afgifte van gal, waardoor maagzuur, constipatie en een opgeblazen buik minder worden.
 10. Lever. Ook werkt citroensap als een krachtige ont giftiger op onder meer de lever.
 11. Kater. Vanwege de ontgiftende werking zijn citroenen ook zo goed tegen een kater.
 12. Verjonging. Het verjongt de huid. Door regelmatig citroensap en meer water te drinken verdwijnen gifstoffen makkelijker uit je lijf.
 13. Huid. De Vitamine C zorgt ervoor dat de structuur van je huid verbetert. Het is onder meer belangrijk voor de productie van bindweefsel.
 14. Slechte adem. Helpt tegen een slechte adem. Het citroenzuur doodt de slechte bacteriën in je mond en zorgt er zo voor dat je adem frisser ruikt. Ook helpt het tegen eventuele ontstekingen in je mond of aan je ademhalingsstelsel, waardoor nare hoestjes en geurtjes kunnen verdwijnen. Let wel op, want te veel citroenzuur is niet bepaald goed voor je tandglazuur. Daarom drink ik mijn glaasje citroensap door een metalen rietje.  4 voor 0,99 eurocent te koop bij de action
 15. Rustiger. De vitamine C uit citroenen zorgen voor een rustiger gevoel. Als je stress hebt verbruik je heel veel vitamine C. Door de extra vitamine C boost die je binnen krijgt van de citroen help je je bijnieren een handje. In de bijnieren wordt adrenaline en dopamine aangemaakt. Deze hormonen staan ook wel bekend als de ‘vecht of vlucht’ hormonen. Ze zorgen namelijk voor de nodige extra energie in geval van gevaar. Bij te veel stress kunnen de bijnieren uitgeput raken. De cellen in je bijnieren verbruiken meer vitamine C dan de meeste andere cellen in je lichaam. Met een gezonde dosis vitamine C houd je ze dus in balans.

Genoeg redenen dus om ook dagelijks citroenen of het sap te gaan nuttigen. Het heeft mij enorm goed gedaan in ieder geval.

Tineke Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *