Alleen zijn heeft écht wel veel voordelen en is helemaal niet erg

Alleen zijn heeft écht wel veel voordelen en is helemaal niet erg

Bewustwording

Alleen  zijn heeft écht wel veel voordelen en is helemaal niet erg

Het verschil tussen eenzaam zijn en alleen zijnAlleen zijn heeft écht wel veel voordelen en is helemaal niet erg

Daar zit dus een duidelijk verschil in. Alleen zijn houdt in dat je niet samen bent met iemand of meerdere mensen, terwijl eenzaamheid gewoonweg een gevoel is. Verdriet, leegte en angst kunnen samengaan met dit gevoel. En dat eenzaam voelen kan overal gebeuren, ook als je je in gezelschap bent van mensen. Als je alleen bent, is dat een bewuste keuze. Je neemt ruimte voor jezelf en daar is helemaal niets mis mee.

Alleen zijn niet oké?

Toch wordt alleen zijn zo vaak gezien alsof het niet oké is of zo? Het wordt als iets raars gezien, iets dat men liever niet moet willen. Natuurlijk is sociaal contact belangrijk voor de mens, we zijn immers sociale wezens, maar er is helemaal niets vervelends aan om alleen te zijn, of om je af en toe terug te trekken. Sterker nog, het heeft zelfs voordelen.

Alleen zijn heeft écht wel veel voordelen en is helemaal niet ergVoordelen van wat vaker alleen zijn?

Er zijn een aantal voordelen waar ik zó van geniet tijdens het alleen zijn en door het alleen zijn.

Je komt er steeds sneller achter wat echt jou smaak is, jouw mening, jouw gedachtegang.
Dit heeft als gevolg dat je zelfverzekerder wordt, en in het dagelijks leven minder beïnvloedbaar  bent. Je bent vaak genoeg alleen om erachter te komen waar jij nou van geniet, waar je blij van wordt. En tevens ontdek je daardoor ook de dingen die je eigenlijk helemaal niet (meer) wilt.
Je hebt op den duur de mening van een ander helemaal niet meer nodig.

Je bent vaker “in het nu” omdat je niet beïnvloedt wordt door de drukte, door gepraat en vooral door iedereen zijn mening. En dat merk je op het moment dat je wel een aantal dagen met veel mensen bent. Je raakt dan sneller uit balans, je gaat weer oud gedrag vertonen zoals mensen “pleasen”. Met mensen mee praten omdat je ze niet tegen het hoofd wilt stoten. En dan kom je er al snel weer achter dat alleen zijn best veel voordelen heeft.

Je kunt gewoon zelf ergens heen gaan omdat je daar zin in hebt of omdat je dat leuk vindt, en je hoeft niet zo nodig eerst iemand te zoeken die met je mee wil gaan.  Je doet gewoonweg de dingen, omdat je daar zin in hebt zonder afhankelijk te zijn of er iemand met je mee wil gaan. Het geeft je gewoon  een vrij gevoel, een gevoel dat niets moet, dat niets hoeft, dat alles mag en kan. Je hoeft geen gesprek gaande te houden, je hoeft geen rekening te houden met een ander, je hoeft niets.

Daarbij komt ook nog eens dat als je het fijn vindt om alleen te zijn, te wonen, dan wordt  je selectiever met de mensen die je  uitnodigt in jou leven.

Je zult minder vaak de mensen/partners naar je toe trekken die niet goed voor jou zijn doordat je geen angst meer hebt om alleen te zijn. Je ondervindt dat je het prima hebt alleen en het alleen maar beter kan worden als je samen met iemand/ mensen bent. Je wordt dus automatisch veel selectiever in het gezelschap dat je uitkiest.

De constatering van het gevoel dat het prima is om alleen te zijn geeft je tegelijkertijd een krachtig gevoel. Het brengt rust en kalmte in je leven, je hoeft niet telkens op zoek naar gezelschap of een nieuwe partner, je voelt je gelukkig met jezelf.

Natuurlijk is een Balans belangrijk

Je hoeft immers geen kluizenaar te worden En natuurlijk is genieten van liefde en warmte van vrienden en familie heerlijk, of van een goed feestje of goed gezelschap.

Maar het is zo fijn als je gelukkig kunt zijn met alleen maar jezelf. Ik vindt het heerlijk om gezelschap te hebben en ik geniet van het ontmoeten van nieuwe mensen, laten we dat vooral niet vergeten! Maar ik hecht ook heel veel waarde aan mijn “me time”.  Het heeft toch echt zijn voordeel om  nét wat vaker alleen te zijn, dan met mensen.  Want wanneer je blij bent als je alleen bent, ontdek je al snel of  het met iemand/meerdere mensen ook goed voelt,  of beter voelt of juist minder goed voelt.

Als het vaker minder goed voelt ga je liever niet met deze mensen om doordat het minder goed voelt. En dat is toch prima. Waarom zou je in het gezelschap willen zijn van mensen die jou uit balans brengen en waardoor je een vervelend gevoel krijgt. Puur en alleen omdat alleen zijn als niet oké gezien wordt, of omdat je niet alleen wilt achter blijven. Wat een onzin. Je gaat jouw leven toch niet vullen met rumoer en gezeur waar je eigenlijk stiekem helemaal geen zin in hebt.

Ruimte voor jezelf om bepaalde dingen in een ander licht te zien Alleen zijn heeft écht wel veel voordelen en is helemaal niet erg

Het is gebleken dat meerdere mensen regelmatig de tijd nodig hebben om even op adem te komen. Ook vinden velen het zelfs prettiger om zich terug te trekken en bepaalde sociale situaties te vermijden. Daaruit blijkt dus dat alleen zijn een zeer positief effect kan hebben. Je leert jezelf beter kennen en je creëert de mogelijkheid om meer zelfliefde te ontwikkelen. Door wat afstand te nemen, maak je ruimte voor jezelf om bepaalde dingen in een ander licht te zien.

Eenzaamheid of Alleen zijn

Als je goed alleen kunt zijn, betekent dat niet dat je eenzaam bent, net zo als dat je niet alleen hoeft te zijn om een eenzaam gevoel te hebben.

Tineke Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *