Alle Croissants komen uit de fabriek óók die van de bakker

Alle Croissants komen uit de fabriek óók die van de bakker

Weetjes

Alle Croissants komen uit de fabriek óók die van de bakker. Zo’n heerlijk vers croissantje, wie houdt daar nou niet van! Tegenwoordig eten wij Nederlanders ze niet alleen maar tijdens onze vakantie in Frankrijk. Nee joh, ze liggen hier in Nederland ook in bijna alle supermarkten op de broodafdeling. En zo’n zalige verse croissant kost je dan misschien 0,25 ct. Maar bij de “warme bakker” moet je er soms wel 1 euro voor op de toonbank leggen.

Verschil in prijs

Waarin zit hem dat verschil dan? Qua smaak zijn ze vaak redelijk gelijk. Zou het er dan mee te maken hebben dat die bakker uren kwijt is met het zelf maken van een ovenvers croissantje? De Keuringsdienst van Waarde ging op onderzoek uit en ontdekte dat dát dus helemaal niet zo is. Ze komen namelijk allemaal uit dezelfde fabriek.

De aflevering van de Keuringsdienst van Waarde is vandaag donderdag 5 sept. om vijf voor half negen te zien op NPO3

Hele klus

Zowel de supermarkt als de bakker krijgen de croissants bevroren binnen en bakken ze alleen af. Op zich is dat helemaal niet zo raar hoor, want het maken van een croissant is een hele klus werk. Om een croissant echt perfect te krijgen ben je drie dagen bezig.

  • dag 1 wordt het deeg gemaakt
  • dag 2 rolt de bakker de croissant
  • dag 3 gaat hij de oven in.

Fabriek

In de fabriek van Europastry worden er per dag zo’n 30.000 croissants gemaakt. Én wel voor een inkoopprijs van 20 cent. Volgens bakker Menno ‘t Hoen maakt waarschijnlijk minder dan 1 procent van de bakkers de croissants nog zelf. “Het is ook niet te doen,” vindt hij. Ook andere bakkers geven toe hun croissants uit de fabriek te halen, maar waarom zijn ze dan zo duur?

Alle Croissants komen uit de fabriek óók die van de bakker

Veel winst

Aan het eind van de aflevering zal blijken dat de conclusie is dat bakkers gewoon heel veel winst maken op de croissants. Helaas denken veel mensen nog steeds dat iets dat van een echte bakker komt beter smaakt. En misschien is dat ook wel zo als je dat echt denkt. Vaak werkt het gewoonweg ook zo. Als je binnenstapt in een kleinere bakkerswinkel en je ruikt die heerlijke geuren van gebakken brood dan doet dat wat met je brein. Juist van dit fenomeen maken bakkers dankbaar gebruik. Maar buiten dat gunnen we natuurlijk die kleine bakkerijen een goede omzet en zijn we blij dat ze nog steeds bestaan in ons straatbeeld.

De aflevering van de Keuringsdienst van Waarde is donderdag om vijf voor half negen te zien op NPO3

Bron: //www.facebook.com/keuringsdienst/

Tineke Walet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *