5 Goede Redenen om Vandaag nog te Beginnen met Ontspullen

5 Goede Redenen om Vandaag nog te Beginnen met Ontspullen

Handig om te weten

5 Goede Redenen om Vandaag nog te Beginnen met Ontspullen

Het hebben van een minimalistische leefstijl wordt steeds bekender. Bovendien lijkt de trend een blijvertje te worden in Nederland. Deze trend kwam een aantal jaar geleden overwaaien uit de Verenigde Staten.  Steeds meer mensen zijn bezig met het ontspullen, en dromen van kleiner wonen in bijv. een Tiny House. Ook kiest men er vaker voor om spullen die kapot zijn te repareren. Deze leefstijl is niet voor iedereen weggelegd, maar  is zeker de moeite waard om het uit te proberen.

Lees hieronder vijf redenen om het een kans te geven.

1 Mentale rust
We leven in een maatschappij waarbij alles draait om materialisme. Zonder spullen zijn we niet gelukkig. Althans, dat is wat er met de paplepel wordt ingegoten. Maar we hebben veel meer spulletjes dan goed voor ons is. Als we kijken naar de tijd dat we jager verzamelaar waren, hadden we alleen hetgeen we nodig hadden om veilig te wonen, te jagen en te koken. We zijn gaan settelen, zijn geen nomaden meer en zijn te veel gaan verzamelen. En dat geeft onrust. Een huis vol spullen dat je ook nog eens schoon moet zien te houden, heel moet houden of waar we waarde aan hechten maar eigenlijk niets mee kunnen. Te veel prikkels en afleiding. Ontspullen en consuminderen geeft niet alleen rust in huis, maar ook in het hoofd.

5 Goede Redenen om Vandaag nog te Beginnen met Ontspullen

2 Tevredenheid
Wie zich stort in het minimalisme komt al snel tot de conclusie dat het zeer verslavend werkt. Het kan zelfs een uitdaging zijn om een steeds lagere levensstandaard te hebben. Dit scheelt niet alleen tijd, maar ook geld. Dit geld kunnen we sparen om te steken in dingen die we graag willen doen, zoals een lange reis maken of vrij nemen om vrijwilligerswerk te doen of om dan toch eindelijk te beginnen aan het schrijven van een eigen boek. Om dagelijks met minder geld rond te kunnen komen, groeien onze mogelijkheden en bovendien zijn we ook steeds sneller tevreden.
 

5 Goede Redenen om Vandaag nog te Beginnen met Ontspullen

3 Bewustwording|
Door te minimaliseren dragen we om te beginnen al direct bij aan duurzaamheid, we verkleinen onze ecologische voetafdruk. Deze wordt natuurlijk nog kleiner als iemand ervoor kiest klein te gaan wonen. Als we ineens niet meer zo veel ‘dingen’ van onszelf hoeven te kopen, gaan we vanzelf kritischer kijken naar wat we dan wel kopen. Deze spullen kunnen een stuk eerlijker, duurzamer en gezonder. Denk hierbij aan fairtrade producten en biologische voeding. Goed voor onze samenleving en onze gezondheid.

4 Zelfontplooiing
Als we eenmaal rust vinden, hebben overbodige spullen zich ingeruild voor tijd. We hoeven niet meer zo veel te kopen en we hoeven geen bergen met spullen meer te onderhouden. Met deze ruimte kunnen we doen waar het echt om gaat: onszelf ontwikkelen. Met zelfontplooiing werken we aan ons eigen doel. Waarom zijn we hier en wat willen we bereiken? Door hier meer tijd in te kunnen steken, worden we een stuk gelukkiger, met alle gezondheidsvoordelen van dien.

5 Goede Redenen om Vandaag nog te Beginnen met Ontspullen

5 Relaties
Onthechting van spullen geeft niet alleen ruimte voor de relatie die we met onszelf hebben, maar ook met die met anderen. Hierdoor groeit de aandacht voor onze naasten. We hechten meer waarde aan de momenten die we met anderen kunnen doorbrengen. Dit samenzijn zorgt voor het ‘community gevoel’, iets wat ze op de gezondste plekken van de wereld – de zogeheten blue zones – hoog in het vaandel hebben staan.

Tineke Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *