10 tips om baking soda multifunctioneel te gebruiken 

10 tips om baking soda multifunctioneel te gebruiken

Handig om te weten

10 tips om baking soda multifunctioneel te gebruiken

Baking soda, door jou misschien beter bekend als natriumbicarbonaat of zuiveringszout, is multifunctioneel. Het is niet alleen te gebruiken als rijsmiddel bij het bakken, maar ook als tandpasta, deodorant en allesreiniger. We zetten dit natuurlijke wondermiddeltje hieronder 10 keer in de spotlights.

10 tips om baking soda multifunctioneel te gebruiken 

1. Blije bloemen

Een theelepel zuiveringszout in het water van snijbloemen zorgt ervoor dat ze langer mooi blijven

2. Eerste hulp bij insectenbeten

Maak een pasta van een schep baking soda en wat water en smeer deze op de beet om de jeuk te verlichten.

3. Verzacht keelpijn

Doe een theelepel zuiveringszout in een glas water en gorgel een paar minuten. Het zout werkt ontsmettend voor je keel.

4. Geurvreter

Zuiveringszout is een perfecte geurvreter. Vul een schone sok met drie eetlepels en leg hem dichtgeknoopt als geurzakje in de kledingkast. Ook een bakje met water en wat zout in de koelkast zorgt ervoor dat vieze luchtjes verdwijnen. Of strooi wat baking soda in je (sport)schoenen, laat een nachtje intrekken, even uitkloppen en ze ruiken weer als nieuw.

5. Puur natuur deo

Wil je een deodorant zonder aluminium? Probeer dan deze eens: meng 2 eetlepels vloeibare kokosolie met 3 eetlepels baking soda en 3 eetlepels maizena of arrowroot (gewoon te verkrijgen bij de supermarkt in het zonnaturavak) als bindmiddel. Roer goed zodat het een glad mengsel wordt en laat het daarna opstijven. Je kunt er eventueel nog wat druppels heerlijk geurende etherische olie aan toevoegen. Van deze deodorant hoef je maar een beetje te gebruiken.

6. Witte tanden!

Doe een scheutje baking soda op je tandenborstel en poets zo je tanden een beetje witter. Maar doe dit niet te vaak, want daar wordt je glazuur niet zo blij van.

10 tips om baking soda multifunctioneel te gebruiken 

7. Witte was

Je was wordt zachter en witter als je een paar eetlepels baking soda toevoegt aan vloeibaar wasmiddel. En je kunt ook nog eens minder wasmiddel gebruiken.

8. Mooie nagels

Meng een theelepel baking soda met wat warm water en doop er een nagelborstel in. Even flink borstelen over je (teen)nagels en ze zijn weer maagdelijk wit.

9. Allesreiniger

Wat wordt er niet schoon met baking soda? Meng een eetlepel baking soda en wat water in een plantenspuit, spray het mengsel in de oven en laat een nachtje weken. De volgende dag maak je de oven makkelijk schoon. En ook tapijten en matrassen maak je weer lekker fris door er lange tijd wat droog zuiveringszout te laten intrekken Wel even kinderen en huisdieren uit de buurt houden. En als je zuiveringszout toevoegt aan je afwasmiddel, is vette vaat snel verleden tijd.

10. Frisse adem

Roer 1 theelepel zuiveringszout goed door een half glas water, even spoelen en je hebt weer een frisse adem

Tineke Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *