1 miljoen extra voor onderzoek ziekte van Lyme

1 miljoen extra voor onderzoek ziekte van Lyme

Ziekte van Lyme

1 miljoen euro extra voor onderzoek ziekte van Lyme . Dat willen D66 en ChristenUnie. Deze regeringspartijen willen dat het kabinet 1 miljoen euro extra vrijmaakt voor onderzoek naar de ziekte van Lyme.

1 miljoen extra voor onderzoek ziekte van Lyme

D66 en ChristenUnie vroegen het kabinet 1 miljoen euro extra uit te trekken voor subsidie aan het Nederlands Lymeziekte-expertisecentrum. Afgelopen woensdag 30 oktober werd de begroting voor 2020 van het ministerie van VWS behandeld in de tweede kamer.

Kennis verbreden

Er moet een bredere kennis over de ziekte van Lyme komen vindt Carla Dik-Faber van de ChristenUnie. En dat geldt voor alle ziekenhuizen in Nederland. Tweede kamerlid van de ChristenUnie Carla Dik-Faber vindt het voornamelijk belangrijk dat er meer kennis komt. Meer kennis betekent dat er sneller ingegrepen kan worden. Zo kan er sneller gehandeld worden en erger worden voorkomen. Zo legt Carla Dik-Faber van de ChristenUnie uit.

1 miljoen extra voor onderzoek ziekte van Lyme

Langdurige klachten

Er worden in Nederland elk jaar ongeveer 1,3 miljoen mensen door een teek gebeten. Van de 27.000 uiteindelijke lyme patiënten houden er naar schatting 1000 tot 2500 per jaar langdurig klachten aan over. Waarvan de meest voorkomende klachten o.a. ernstige vermoeidheid en gewrichtspijn zijn.

Meer en sneller onderzoek

In het Nederlands Lymeziekte-expertisecentrum werken de Nederlandse Vereniging voor Lymepatiënten (NVLP), Radboud  UMC, Amsterdam UMC en RIVM samen. Het centrum kreeg twee jaar geleden ook al 2,5 miljoen euro van VWS voor onderzoek naar Lyme. Dat is nog te weinig gebleken, er is meer nodig voor sneller en meer onderzoek.

Lymeborreliose vaststellen

Het ziektebeeld kan soms lijken op Epilepsie, MS, ALS, Chronisch Vermoeidheids Syndroom, Fibromyalgie en Alzheimer Dementie. Dit zijn symptomen en ziektebeelden die relatief veel voorkomen en dat maakt het voor artsen soms moeilijk andere ziekten uit te sluiten en de diagnose Lymeborreliose met voldoende zekerheid te stellen. In latere stadia van de ziekte is de diagnose vaak niet meer met absolute zekerheid te stellen en spreken we van een waarschijnlijke of mogelijke diagnose.

Tineke Walet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *